ESV KS podržalo Nacrt Zakona o Agenciji za investicije i privatizaciju KS

07.09.2016. 08:10 / Izvor: Fena
ESV KS podržalo Nacrt Zakona o Agenciji za investicije i privatizaciju KS

Ekonomsko-socijalno vijeće dalo je pozitivno mišljenje i o Nacrtu zakona o arhivskoj djelatnosti.

Ekonomsko-socijalno vijeće za područje Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici je podržalo i, uz određene sugestije, uputilo u daljnju proceduru Nacrt Zakona o Kantonalnoj agenciji za investicije i privatizaciju.

U obrazloženju Nacrta je navedeno da je u posljednjem periodu obim poslova u Agenciji bitno smanjen i da bi novim zakonom ona dobila i nove djelatnosti vezane za javno-privatno partnerstvo i privlačenje investicija.

Također, Agencija više ne bi bila samostalna već bi bila u sastavu Ministarstva privrede KS.

Član delegacije Udruženja poslodavaca FBiH Safudin Čengić izrazio je sumnju u daljnju opravdanost postojanja Agencije i stručnost osoblja za bavljenje dodatnim djelatnostima, te kazao da bi bilo potrebno da ona u Nacrtu ima jasne okvire po pitanju broja radnika, potrebnih sredstava za rad i njenih ingerencija.

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić istakao je da je potrebno razjasniti da li se tim zakonom osniva nova agencija ili se vrši prilagodba i proširenje postojeće, kako ne bi izazvali pravne probleme.

Ekonomsko-socijalno vijeće dalo je pozitivno mišljenje i o Nacrtu zakona o arhivskoj djelatnosti, dok je izjašnjavanje o Prednacrtu zakona o prostornom uređenju KS-a odgođeno za narednu sjednicu jer je u međuvremenu urađen i Vijeću upućen nacrt navedenog zakona.

ESV je zaključilo da na narednoj sjednici bude razmatrano stanje u Hidrogradnji, kao i da krajem oktobra ili početkom novembra bude održana tematska sjednica o politici upisa učenika u srednje škole u Kantonu Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti