Firmi "Nexe" koncesija za eksploataciju dolomita u ležištu na Ilidži

21.11.2014. 13:19 / Izvor: eKapija.ba
Firmi 'Nexe' koncesija za eksploataciju dolomita u ležištu na Ilidži

Ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine dolomita u ležištu "Duboki do" potpisali su danas ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica i direktor privrednog društva "Nexe" Edin Forto.

Ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine dolomita u ležištu "Duboki do" potpisali su danas ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica i direktor privrednog društva "Nexe" Edin Forto. Ovim ugovorom, Privredno društvo „Nexe“ kao koncesionar je stekao pravo ekspolatacije 100.000 metara kubnih čvrste mase dolomita u godini.

"Mineralna sirovina dolomit se može, između ostalog, korisiti za spravljanje maltera za beton, za nasipanje i izradu gornjih i donjih tamponskih slojeva kod puteva, te druge svrheu  građevinarstvu", pojasnio je ministar Hrenovica.

Prema riječima direktora Forte, ovo je samo nastavak dobre saradnje sa Vladom Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvom privrede,  jer smo sličan ugovor potpisali i prije pet godina.

Dolomit kao sirovina se može kumulativno ili alternativno koristiti za spravljanje asfaltnih mješavina za izradu završnih slojeva kolničkih konstrukcija na cestama sa srednjim i nižim vrstama prometnih opterećenja, za izradu nosivih slojeva kolničkih konstrukcija na cestama sa teškim i nižim vrstama prometnih opterećenja, za spravljanje mješavina za cementne betone klase B I i B II, te kao tehničko – građevinski kamen.

Koncesija se daje na period od pet godina.U ugovoru se navodi da se može obnoviti za novi vremenski period koji ne može biti duži od dvije i po godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti