GIZ pokrenuo program s ciljem uključivanja djevojaka u tehnička zanimanja

27.03.2018. 07:36 / Izvor: Akta.ba
GIZ pokrenuo program s ciljem uključivanja djevojaka u tehnička zanimanja

Nakon prijave mentorica i malih maturantica popunjavanjem prijavnog obrasca, uslijedit će redovni sastanci i razgovori.

Radeći na razvijanju i unapređenju stručnog obrazovanja i tehničkih znanja u BiH, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ pokrenulo je program "Moje znanje – tvoje buduće zvanje?" za vrijeme kojeg će se učenicama završnih razreda osnovnih škola kroz razmjenu iskustava sa učenicama koje pohađaju Tehničku školu "Hasib Hadžović" u Goraždu, pružiti podrška prilikom profesionalne orijentacije. 

Mentorice koje pohađaju smjer Tehničke škole "Hasib Hadžović" - mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje mašinama (CNC tehničar) - će kontinuirano tokom pet mjeseci upoznavati male maturantice o prednostima odabira tehničkih zvanja i zanimanja.

"Radi se o jedinstvenom programu koji ima za cilj uključivanje većeg broja djevojaka u tehnička zanimanja čije će kompetencije moći odgovoriti potrebama tržišta rada", rekao je direktor Srednje tehničke škole "Hasib Hadžović" u Goraždu. 

Učenica trećeg razreda Srednje tehničke škole "Hasib Hadžović" u Goraždu, koja pohađa smjer "Mašinski tehničar za CNC – CNC Programer" Lamija Kahvedžić, kaže da se bez razmišljanja prijavila da bude mentorica s obzirom na to da shvata važnost savjetovanja među vršnjacima, pružanja informacija i pomoći pri odabiru srednje škole.

Nakon prijave mentorica i malih maturantica popunjavanjem prijavnog obrasca, uslijedit će redovni sastanci i razgovori u sklopu kojih će učenice osnovnih i srednjih škola učestvovati u kolaborativnom radu i aktivnoj razmjeni iskustava.

Rezultati programa će biti predstavljeni na grupnom sastanaku u Sarajevu, prilikom kojeg će biti upriličen odabir najbolje priče/izvještaja o mentorstvu, dodjela nagrade za pobjednice i niz drugih specijalno organizovanih aktivnosti za učesnice projekta.

U okviru projekta "Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini" kreiran je program "Moje znanje – tvoje buduće zvanje?", saopćeno je iz GIZ-a.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti