Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Hadžić: Cijenu goriva treba smanjiti za 30 feninga

15.06.2018. 12:11 / Izvor: N1

Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar za N1 je komentarisao rast, pa onda i smanjenje cijena goriva, kazavši da je sve rezultat usvajanja seta Zakona o akcizama u februaru ove godine.

"To je bio okidač. Vlast je upozoravana da će do ovoga doći, svi su kritikovali, dijelom je uzrok što su iskoristili distributeri da povećaju marže", naveo je. 

On je kazao da je poskupila nafta i na svjetskom tržištu, cijena je viša za 0.50 KM po litru goriva, što znači da ona sada iznosi 2,36 KM. 

Struka je ranije govorila da neće doći do povećanja ostalih usluga nakon povećanja cijena goriva zbog akciza. Da li je to realno sa ekonomske strane?

"Gorivo je bitna stavka ne samo za prevoz. Upozoravali smo da će doći direktno do rasta cijene goriva. Talas poskupljenja je rast i prehrambenih proizvoda, cijena životnih namirnica. Trište je takvo da svaki rast cijena - generiše i drugi rast cijena", kazao je, dodavši da to uzrokuje veliko nezadovoljstvo javnosti. 

Cijene goriva niže su u Republici Srpskoj a od danas se očekuje da i u Federaciji građani po litru goriva plaćaju pet do 10 feninga manje. Da li je to dovoljno?

"Nije dovoljno. Prostora za smanjenje cijena ima. Trebala bi da se smanji za 30 feninga. Država treba da napravi naredni korak, da smanji akcizu za gorivo, jer građani ne mogu sami podnositi trošak. Fer bi bilo da svi snose troškove i država i distributeri", poručio je Hadžić.

Kazao je da BiH ne bi imala budžetske probleme zbgo toga. 

On je poručio da je teško očekivati da se otvori ijedno gradilište do konca ove godine, a i ako ih bude - to će biti "politička otvaranja", bez stvarnih radova. 

"Naredna godina, ako se stvari poslože, mogla bi biti godina za pokretanje investicijskog ciklusa. Novac je izvučen, nije raspoređen, to je efekat - zbog toga je poskupio i život", izjavio je za N1 u Novom danu. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti