Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

HNK dobio "korona zakon"

22.05.2020. 21:12 / Izvor: N1

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i potpori ekonomiji na području HNK usvojen je na sjednici HNK.

Zastupnici SDA i HDZ BiH glasali su ZA usvajanje zakona, dok su PROTIV glasali SDP i HRS.

Uoči sjednice predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago naglasio je kako se nada da će "korona zakon" biti usvojen i na narednoj sjednici dobiti i rebalans proračuna kojim će se osigurati sredstva za realizaciju spomenutoga zakona.

"Ono što je najbitnije u zakonu je subvencioniranje najniže neto plaće za sve poslovne subjekte koji su imali zabranu rada za vrijeme pandemije koronavirusa i formiranje fonda kojim će se subvencionirati kamate za sve poslovne subjekte koji bi se u narednim razdoblju kreditno zaduživali kod razvojne banke ili nekih drugih poslovnih banaka", kazao je Špago.

Kako je Špago pojasnio, to znači da će županijskim proračunom biti predviđena sredstva kojim će HNK plaćati kamate poslovnih subjekata koji budu uzimali kredite.

Zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNK Aner Žuljević kaže kako je zakon nepravedan i bez ikakve financijske procjene.

Smatra kako se određene stvari u zakonu moraju popraviti.

Žuljević ističe da kriza nije pogodila sve sektore na isti način, pa ona ne može biti unificirana već se mora napraviti sustavna analiza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti