Hrvatska: Poštari od sada dostavljaju i na električnim mopedima

20.04.2021. 11:30 / Izvor: Akta.ba
Hrvatska: Poštari od sada dostavljaju i na električnim mopedima

Hrvatska pošta već nekoliko godina intenzivno sprovodi projekte smanjenja emisija ugljenika i povećava zeleni vozni park.

Vozni park Hrvatske pošte veći je za 26 novih električnih mopeda. Poštin "zeleni" vozni park kontinuirano se širi svake godine, a s električnim mopedima brojaće ukupno 246 električnih vozila.

Maksimalna brzina novih mopeda je 45 km/h dok domet s jednim punjenjem iznosi 98 kilometara. Korišćenjem električnih mopeda emisije štetnih gasova biće smanjene za gotovo 20 tona godišnje. Sredstva za nabavku mopeda na električni pogon sufinansirana su bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

Mopedi će se koristiti u užim gradskim središtima i na ostrvima, odnosno na mjestima gdje su benzinske pumpe značajno udaljene od poštanskih kancelarija.

Hrvatska pošta već nekoliko godina intenzivno sprovodi projekte smanjenja emisija ugljenika i povećava zeleni vozni park. Kako bi se osigurali uslovi za dalje širenje flote električnih vozila, postavljene su punionice za električna vozila u Velikoj Gorici, Osijeku i Zadru.

Velikogorička i osječka punionica imaju snagu punjenja 50 kw, dok zadarska ima snagu od 22 kw. Strateškim postavljanjem punionica povećani su potencijali logističkih kapaciteta za vozila na električni pogon.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti