Ivan Vlaho, član Uprave UniCredit banke Mostar: Vratili kamate kod samo 140 kredita

11.06.2009. 09:31 / Izvor: Nezavisne novine
Ivan Vlaho, član Uprave UniCredit banke Mostar: Vratili kamate kod samo 140 kredita

UniCredit banka Mostar vratila je kamatne stope na samo 140 kreditnih partija potrošačkih kredita, izjavio je Ivan Vlaho, član Uprave i izvršni direktor za maloprodaju ove banke.

On je rekao da na većinu potrošačkih kredita u otplati UniCredit banka nije ni primjenjivala nove kamatne stope, dodajući da fizička lica kao klijenti banke danas koriste ukupno oko 120.000 kreditnih partija od čega se na potrošačke kredite odnosi 29.000.

"Od tog broja 31. marta ove godine promijenili smo kamate samo na 140 kreditnih partija i vratili ih na početno stanje. Riječ je o strogo potrošačkim kreditima za robu široke potrošnje, odnosno za kupovinu vozila", izjavio je Vlaho.

Ova brojka razlikuje se od one koju je Vlaho izrekao početkom maja kada je saopštio da je UniCredit banka vratila kamate na oko 260 ugovora o auto i potrošačkim kreditima zbog tehničkih propusta.

"U slučaju vraćanja kamatnih stopa za 263 kreditna ugovora radilo se o klijentima koji su u novije vrijeme podigli kredite i nije trebalo da budu obuhvaćeni rastom kamata. Klijentima smo se ispričali zbog sistemske pogreške i vrlo brzo smo kamatnu stopu vratili u prethodno stanje", pojasnio je Vlaho.

UniCredit banka je, prilikom izjašnjavanja o preporukama ombudsmana za zaštitu potrošača BiH, dostavila i odluku o vraćanju kamata, koja je stupila na snagu 21. maja, a povrat anuiteta trebalo je da bude izvršen u roku od 15 dana.

"Polazeći od činjenice da se u tom roku ombudsmanu nije obratio nijedan potrošač kojemu je izvršen povrat više naplaćenog anuiteta, kod ombudsmana se stvara sumnja da li banka zaista i primjenjuje svoju odluku ili je ona mrtvo slovo na papiru. Sve ovo otvara niz pitanja i dilema na koje će odgovor dati izvještaj inspekcijskih organa", zaključili su u Uredu ombudsmena za zaštitu potrošača BiH.

UniCredit banka i Raiffeisen banka jedine su izrazile spremnost da koriguju kamatne stope. Uprkos tome, obje banke već su kažnjene tri puta po 3.000 KM prilikom inspekcijskih kontrola u Banjoj Luci i odlučile su se za sudsko rješenje spora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti