Izabrani najbolji mentori u Federaciji ​BiH

05.07.2019. 13:05 / Izvor: Akta.ba
Izabrani najbolji mentori u Federaciji ​BiH

Mentoring predstavlja standardizirani set usluga za mala i srednja poduzeća koji se realizuje preko razvojnih agencija koje imaju svoje ovlašćene mentore.

Mentoring predstavlja standardizirani set usluga za mala i srednja poduzeća koji se realizuje preko razvojnih agencija koje imaju svoje ovlašćene mentore. Tokom posljednje tri godine kroz konstantan rad sa JICA konsultantima do sada je obučeno i certifikovano ukupno 25 mentora u Federaciji BiH.

Njihov doprinos razvoju poduzeća u Federaciji je ogroman pa je u Sarajevu 4. jula u prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) upriličena ceremonija dodjele certifikata najboljim mentorima za 2018/2019 godinu. 

Ovaj događaj su otvorili Sead Džiho, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, i Kiyotaka Tanaka, prvi sekretar Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini. 

Nakon što su mentori iz svih razvojnih agencija Federacije BiH prezentovali projekte na kojima su radili kao i rješenja koja su primjenili zajedničkim glasanjem izabrani su najbolji među najboljima. 

Prvo mjesto dijele Goran Dodig iz INTERA Tehnološki park Mostar i Maja Lukić Grabovac iz Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA), dok je drugo mjesto pripalo Ismaru Alagiću iz Agencije za razvoj općine Tešanj (TRA). 

Usluga mentoring za mala i srednja preduzeća je pokrila savjetovanje iz sljedećih područja: Mentoring za početnike u biznisu i zrela preduzeća, Finansijski menadžment, Proizvodni menadžment, Ljudski resursi, Marketing i Komunikacije.

Predočene prezentacije su obilovale prikazom procedura za sprovođenje mentoring usluge, te brojnim primjerima iz prakse uz predstavljanje korišenih metoda i alata u okviru mentoring podrške koja je podržana od strane Japanske agencije za međunarodnu saradnju. 

Masaši Jamanaka, JICA consultant iz Japana, predstavio je rezultate terenskog istraživanja koje je sproveo JICA konsultantski tim za procjenu zadovoljstva korisnika mentoringom u 2018. godini i zaključio da je ukupno zadovoljstvo korisnikau zemljama Zapadnog Balkana 4,2 od 5, što je prilično visoka ocjena prema iskustvu JICA.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti