Izrađen priručnik: Savremenim način uzgoja trešnje do većih prinosa

16.07.2021. 17:46 / Izvor: Akta.ba
Izrađen priručnik: Savremenim način uzgoja trešnje do većih prinosa

Izrada priručnika je dio aktivnosti razvojnog partnerstva koji Jaffa-Komerc d.o.o. realizuje u okviru develoPPP.de programa.

Danas, 16.07.2021. održana je online prezentacija Priručnika za proizvodnju trešnje za predstavnike poljoprivrednih fakulteta i poljoprivrednih instituta iz cijele Bosne i Hercegovine.

Izrada priručnika je dio aktivnosti razvojnog partnerstva koji Jaffa-Komerc d.o.o. realizuje u okviru develoPPP.de programa, a kojeg implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) GmbH u ime Saveznog Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke u saradnji s Agromediteranskim fakultetom Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Priručnik je rezultat višemjesečnog rada profesora s Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” uz stručnu podršku prof. dr Dragana Milatovića i višedecenijskog praktičnog iskustva agronoma kompanije Jaffa-Komerc d.o.o.

"Ovaj praktični priručnik nudi bogat izvor informacija i uputstava za proizvodnju trešnje. Hercegovačka trešnja predstavlja jednu od najstarijih privredno iskorištavanih vrsta voćaka i vrlo je tražena kako na domaćem tako i na regionalnom tržištu. Želja nam je da kroz ovaj projekat i priručnik damo značajan doprinos razvoju trešnjarstva. Voćari koji se bave uzgojom trešnje i žele da rade na njenom jačanju i unapređenju mogu iz ovog dokumenta crpiti ažurirana znanja i primjenljive informacije kako bi imali kvalitetan i prepoznatljiv proizvod za tržište", izjavio je Nedim Badžak, direktor Jaffa-Komerca d.o.o.

Pored činjenice da će priručnik biti obavezna lektira svim uključenim kooperantima kroz projekat razvojnog partnerstva "Jačanje proizvodnje trešnje u Hercegovini", on će biti na raspolaganju i poljoprivrednim školama, fakultetima, institutima i svima onima koje zanima ova oblast kako u štampanoj tako i u elektronskoj verziji.

Sam projekat radi na dugoročnoj izgradnji kapaciteta u ovaj oblasti agrara, jačajući na taj način daljnji razvoj voćarstva i poljoprivrede kao strateških razvojnih grana Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti