Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Izvoz piletine u EU krajem septembra

18.09.2018. 08:33 / Izvor: BHRT

Proizvođači pilećeg mesa koji su dobili sertifikate za izvoz u Evropsku uniju očekuju da će administrativne pripreme biti uskoro okončane, te da će prve količine mesa biti isporučene na tržište krajem septembra.

Odobrenje koje je Evropska unija dala Bosni i Hercegovini za izvoz pilećeg mesa predstavlja kraj brojnih prilagođavanja koja su kompanije uključene u ovaj program realizovale tokom prethodne dvije godine.

Posljednja kontrola pokazala je da su investirana znatna sredstva te da je posebna pažnja posvećena edukaciji radnika.

Sertifikat za izvoz pilećeg mesa u zemlje Evropske unije dobile su četiri kompanije: "Madi", "Ovako", "Brovis" i "Agreks".

"Mi smo spremni, ambiciozno čekamo izvoz. Taj izvoz će imati višestruku korist za sve, prije svega za firme koje su dobile taj izvoz, ali i za ekonomiju BiH", kazao je Edin Jabandžić iz firme "Madi" Tešanj.

Kompanija "Madi" investirala je oko milion maraka u rekonstrukciju određenih dijelova pogona, u nabavku i osavremenjavanje novih tehonologija, kao i u edukaciju zaposlenih. Problem nedostatka kadrova riješen je programom prekvalifikacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti