Japan želi da ulaže u konkretne projekte u BiH

20.04.2018. 08:15 / Izvor: Akta.ba
Japan želi da ulaže u konkretne projekte u BiH

Potrebno se u narednom razdoblju fokusirati na ekonomske teme i približavanje dva tržišta.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je jučer u nastupnu posjetu ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamota.

Crnadak je izrazio dobrodošlicu veleposlaniku Sakamotu u Bosnu i Hercegovinu, poželio mu uspješnu diplomatsku misiju i izrazio nadu da će u narednom razdoblju odnosi dvije zemlje biti dodatno unaprijeđeni kroz nove projekte i aktivnosti koji će Japan pokrenuti u različitim oblastima, naglasivši da je važno da projekti budu zastupljeni podjednako u svim dijelovima BiH.

S obzirom da su politički odnosi između dvije zemlje jako dobri ministar Crnadak je istakao da je potrebno u narednom razdoblju se fokusirati na ekonomske teme i približavanje dva tržišta. U tom cilju pozdravio je predstojeći Investicijski forum privrednika dvije zemlje koji će se održati krajem maja o.g. u Tokiju sa učešćem Vanjskotrgovinske komore BiH, Agencije za unapređenje investicija (FIPA) i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kao najefikasnijeg načina za povezivanje poslovnih ljudi BiH i Japana i promoviranje projekata potencijalnim investitorima. Izrazio je nadu da će do tada biti završena procedura liberalizacije viznog režima za nositelje diplomatskih i službenih putnih isprava BiH, nakon čega bi se moglo započeti sa procedurom liberalizacije viznog režima i za nositelje običnih putnih isprava.

Crnadak je informirao ambasadora o glavnim vanjskopolitičkim prioritetima BiH – europskim integracijama i regionalnoj suradnji. Istakao je da BiH očekuje što skorije sticanje statusa kandidata za članstvo u EU i naglasio značaj regionalne saradnje za stabilnost i privredni razvoj regije.

Sakamota je zahvalio na dobrodošlici, iskazao želju svoje zemlje da ulaže u konkretne projekte u BiH u oblastima zaštite okoliša, zdravstva, obrazovanja i kulture.

Istaknuto je zadovoljstvo suradnjom dvije zemlje na multilateralnom planu i izraženo uvjerenje da će se međusobna potpora nastaviti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti