Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Je li FBiH platila Srbiji za vakcinaciju građana, evo šta kažu iz Vlade

15.06.2021. 13:46 / Izvor: Akta.ba

Nije tačno da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uplatila bilo kakav novac Srbiji za vakcinaciju bh. građana. Tačno je da je Vlada Federacije BiH u pregovorima sa svim proizvođačima i da je zaključila ugovor za nabavku 500.000 vakcina Sinopharm, saopćeno je danas iz Vlade FBiH nakon izjava zastupnika SDP-a Nermina Nikšića na sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine.

"Zahtjevamo od zastupnika Nermina Nikšića da objavi dokaze koje je pomenuo na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji su već izazvali veliko uznemiravanje javnosti. U suprotnom, tražimo od zastupnika Nikšića da se izvine Vladi Federacije BiH i građanima koje je obmanuo. Podsjećamo, svuda u svijetu za nabavku vakcina su zadužene države i da su vakcine postale sredstvo geopolitike što se pokazalo, nažalost, i u našem regionu. I ponavljamo da Vlada Federacije BiH pregovara sa svim proizvođačima, od SAD-a, preko Kine, do Rusije", saopćili su iz Vlade FBiH.

Predsjednik SDP-a i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić iznio je na današnjoj sjednici informacije koje je dobio od "ozbiljnog izvora iz diplomatskih krugova" u vezi vakcinacije građana FBiH u Srbiji.

"Prema informacijama koje sam dobio iz relevantnih diplomatskih krugova, Federacija BiH je platila Republici Srbiji za isporuku vakcina. Naravno, da su iz Rusije upozorene vlasti u Srbiji da smo Ruska Federacija može ugovarati prodaju i isporuku vakcina trećim državama. To je bio razlog zašto vakcine nisu bile dostavljene, a naravno da se novac nije mogao vratiti u budžet, pa je pronađeno solomonsko rješenje da se našim građanima omogući navodno besplatno vakcinisanje u Republici Srbiji", kazao je Nikšić.

Pozvap je predsjedavajućeg VM BiH i Ministarstvo vanjskih poslova da ispitaju ove navode i o tome izvjeste njega i Parlament BiH.

"Ništa me više ne može iznenaditi kada su u pitanju naše vlasti. Smatram da javnost zaslužuje istinu. Ako je ovo što sam rekao i informacija koju sam dobio tačna, onda je to još jedan dokaz licemjerstva naše vlasti i otvara pitanje krivične odgovornosti onih koji su eventualno učestvovali u ovom djelu", istakao je Nikšić.

PODIJELI:

TAGOVI:

Nermin Nikšić

Vlada FBiH

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti