Kanton Sarajevo ide u eliminisanje korupcije u procesu javnih nabavki

07.06.2019. 14:03 / Izvor: Akta.ba

Uredba o kontroli javnih nabavki u Kantonu Sarajevo, naći će se pred Vladom krajem mjeseca, nakon čega slijedi usvajanje, rečeno je danas u Sarajevu.

Uredba o kontroli javnih nabavki u Kantonu Sarajevo, naći će se pred Vladom krajem mjeseca, nakon čega slijedi usvajanje, rečeno je danas u Sarajevu na završnom sastanaku povodom donošenja pomenutog dokumenta koji ima za cilj da spriječi korupciju u procesu javnih nabavki.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić ovom prilikom je pojasnila kako Uredba o kontroli javnih nabavki u svim institucijama kojima je osnivač Kanton Sarajevo trebala bi onemogućiti i učiniti vidljivijim pokušaje korupcijskih procesa.

Ministrica pravde i uprave KS, Lejla Brčić

"Uredbom će se uvesti kontrola u procesu javnih nabavki. Uvest će se u proces i eksperti, a biće sačinjene i četiri ček liste za svaku od faza kontrole javnih nabavki. Što se tiče izbora eksperata, za njih su propisani jasni uslovi. Oni moraju imati VSS, sa najmanje 240 studentskih bodova, sa pet  godina isustva u procesu javnih nabavki. Za eksperte bit će raspisan javni poziv i svi zainteresovani će se moći prijaviti. Prilikom provođenja poziva svi zainteresovani kandidati će morati odratiti i tekst koji će biti sačinjen u saradnji sa Agencijom za javne nabavke, rekla je ministrica Brčić.

Pojasnila je kako će se raditi i obuka za kadrove u trajanju od šest mjeseci koji će pratiti kontrolu javnih nabavki i onemogućavati administrativne propuste u ciljelom procesu.

"Predviđene su i sankcije za one koji ne poštuju Uredbe, a jedna od njih je razrješenje dužnosti odgovornog lica", navela je ministrica.

Urebdom je predviđena i mogućnost objedinjavanja nabavki koji će pojeftiniti sami proces nabavki.

Kao primjer navela je nabavku papira za škole, gdje se proces objedinjava i kroz količinu se obara cijena javne nabavke.

"Primjena uredbe će biti odgođena za šest mjeseci jer za njenu primjenu treba promijeniti planove nabavki i interne akte institucija, te obučiti one koji će provoditi procese javnih nabavki“, rekla je Brčić, te podcrtala da će tražiti da se planovi javnih nabavki i finansijski planovi za 2020. godinu donose u skladu sa ovom Uredbom, a da primjena Uredbe zvanično počne 01. januara 2020. godine.

Josip Jakovac, USAID

Josip Jakovac ispred USAID-ovog projekta rekao je da je u veoma kratkom roku završen prijedlog Uredbe koja adresira sve kritične tačke sistema javnih nabavki koji su problematični u KS, od planiranja nabavki, istraživanja tržišta, formiranja komisija, vođenja postupka do realizacije ugovora.

"Predviđeno je formiranje posebnog Ured za kontrolu javnih nabavki u KS koji će davati krivične prijave, ali i pozitivne inpute kad se institucija nađe u problemu sa nabavkama kako da ga riješe", kazao je Jakovac, podcrtavajujći kako je ovo veliki korak za KS.

 

​Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je da se uvođenju uredbe suprotstavljaju određeni političari koji upozoravaju da je KS time prekoračio svoje ovlasti, jer se plaše transparentnosti i borbe protiv korupcije.

Naveo je kako se Uredbom stavlja tačka na javne nabavke, kreće se sa procesom kakav u BiH još nije viđen.

Prema podacima svjetskih organizacija, rekao je da se milioni KM gube u procesu javnih nabavki.

"BiH u procesu za javne nabavke izgubi više nego što su angažmani sa MMF-om", te dodao kako je novom timu Vlade mnogo stalo da uvede ovakav sistem javnih nabavki u KS.

Inače, današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, predstavnici Radne grupe za izradu Uredbe o kontroli javnih nabavki i predstavnici resornih ministarstava, kao i predstavnik USAID projekta pravosuđa u Bosni i Hercegovini. 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti