Kanton Sarajevo pokretač i motor razvoja privrede

11.06.2014. 13:28 / Izvor: eKapija.ba

Tokom Međunarodnog poslovnog foruma otvorenog jutros u Sarajevu, mnogi domaći i inozemni stručnjaci govorili su o poslovnim izazovima današnjice, ekonomskom razvoju, izvozu na evropsko tržište.

Tokom Međunarodnog poslovnog foruma otvorenog jutros u Sarajevu, mnogi domaći i inozemni stručnjaci govorili su o poslovnim izazovima današnjice, ekonomskom razvoju, izvozu na evropsko tržište, prioritetu preuzimanja evropskih normi, fondovima EU itd. 

U panelu pod nazivom "Opći profil, resursi, način i mogućnosti ulaganja u Kanton Sarajevo" Emir Hrenovica, ministar privrede Kantona Sarajevo, kazao je kako su iskustva razvijenih zemalja pokazala bitnost izgradnje industrijskih zona za razvoj poduzetništva.

"Razvojem industrijskih zona omogućuje se domaćim privrednicima i lokalnim zajednicama da definiraju koncept razvoja privrede, te da se na taj način obezbijedi kvalitetniji nivo ponude prema stranim investitorima", kazao je on.

Također, istaknuto je kako je Kanton Sarajevo pokretač i motor razvoja privrede, znanosti, obrazovanja, kulture i razvoja cijelog društva.

"Sarajevo je bogat Kanton i ima agenciju SERDA koja sarađuje s svim zemljama regije i Evrope. Upravo zbog toga imamo mogućnosti da šire djelujemo", dodao je Hrenovica.

Istaknuto je kako su privredni resursi općina KS rudna bogatstva, šume, termalne vode i turistički potencijali. U četiri sarajevske općine, Ilidža, Hadžići, Ilijaš i Vogošća registrovano je je ukupno 8.355 privrednih subjekata ili 25.30 posto ukupnog broja na području Kantona Sarajevo.

Aida Soko, šefica privatnog sektora USAID Sida Gold projekt je govorila je o projektu unapređenja lokalnog razvoja GOLD. Kako je kazala, radi se o projektu u koji će narednih pet godina biti investirano 90 miliona dolara i otvoreno 16.000 radnih mjesta, od čega se 6000 odnosi na direktna radna mjesta. Navela je kako su neki od ciljeva projekta poboljšanje kapaciteta u lokalnoj zajednici, jačanje kapaciteta privatnog sektora kao i uspostavljanje mehanizama između privatnog i javnog sektora.

Prof.dr. Marko Hočevar sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani  govorio je o savremenim izazovima bosanskih menadžera. Kazao je kako su menadžerski izazovi internacionalizacija, loše smanjenje troškova, odnosno troškovi razvoja i istraživanja, troškovi marketinga, osposobljavanja, ekologije, smanjenje investicija.

Svetlana Cenić govorila je o temi "Ekonomski razvoj i investiranje".  U izjavi za medije je istakla da očekuje da forum ponudi konkretna rješenja, dodajući da su zablude da će ovdje doći neki milijarder i riješiti naše probleme, te da se  trebamo prvenstveno osloniti na domaće kapacitete i poboljšati poslovni ambijent.

U svom izlaganju istakla je da izvori sredstava mogu da budu uvođenje posebnog poreza na nepokretnu imovinu, smanjenje opterećenja na rad i novi koncept zapošljavanja, temeljno pročišćenje parafiksnih nameta. Također, upitala se kako može postojati firma bez ijednog zaposlenog, a da pravi gubitke..kako se može iz dobiti pokriti plata, onaj dio u kešu.

Na kraju prvog dana Foruma predviđena je i posjeta  kompaniji Prevent BH, kao i industrijskoj zoni Ilijaš, dok će drugog dana Foruma održati okrugli sto tokom kojeg će se razgovarati o implementaciji evropskih i međunarodnih standarda u obrazovanju kako bi imali bolji pristup radnom i obrazovnom tržištu Evrope i svijeta.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti