Karijerna orijentacija mora biti dostupna svim učenicima

29.08.2018. 12:59 / Izvor: Akta.ba
Karijerna orijentacija mora biti dostupna svim učenicima

Projekat implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade.

U okviru njemačke razvojne saradnje GIZ je sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije krajem prošle sedmice u Konjiu organizovao dvodnevnu radionicu na temu Značaj i unapređenja karijerne orijentacije u osnovnim školama kroz uvođenje mentorskog programa “Moje znanje-tvoje buduće zvanje?”

Radionica kojoj su prisustvovali predstavnici resornog ministarstava, pedagoških zavoda, pedagozi i psiholozi je dio projekta “Stručno obrazovanje u BiH” koji zagovara obrazovanje zasnovano na potrebama tržišta rada i privrede. Projekat implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime njemačke vlade.

"Jedna od specifičnosti našeg projekta jeste i mentorski pristup. Naime, učenici iz osnovnih škola, učesnici programa, dobiju svog mentora, učenika srednje stručne škole. Od mentora dobiju direktne informacije o načinu školovanja, mogućnostima za dalje usavršavanje i posao, a istovremeno dobiju i novog prijatelja s kojim mogu pričati o svojoj budućnosti. Na početku smo mentorski program kreirali samo za djevojke, međutim, rezultati su tako dobri da partneri insistiraju na dostupnosti programa i dječacima te uvrštavanju istog u sistem, kako bi mentorski program postao samoodrživ. Putem  Facebook stranice “Ja biram stručno obrazovanje” mentorski parovi objavljauju svoja iskustva", izjavila je Elma Badžak, savjetnica u projektu.

Učesnici radionice, pedagozi i školski psiholozi izrazili su zadovoljstvo održanom edukacijom i istaknuli potrebu za daljim usavršavanjem kako bi mogli što konkretnije pomoći djeci u karijernom savjetovanju. Međutim istaknuli su potrebu za većom sistemskom podrškom, a program smatraju dobrom dodatnom mogućnošću za usmjeravanje učenika prilikom odabira nastavka školovanja.

"Za izbor pravog zanimanja odgovorni su svi - porodica, škola, privreda i društvo u cjelini. Neophodno je da zajednički djelujemo kroz različite programe i aktivnosti a jedan od njih je i mentorski program", naglasila je Emina Jusufbegović, stručna savjetnica za srednjoškolsko obrazovanje resornog ministarstva.

Karmela Zlomislić, stručna savjetnica za srednjoškolsko obrazovanje ministarstva, poručila je da resorno ministarstvo pruža podršku ovom programu jer je prepoznalo vrijednosti koje razvija u djeci i mladima te u povezivanju obrazovnog sistema sa privredom i zahtjevima tržišta.

Na radionici su prezentirani i uspjesi završene pilot faze projekta u partnerskim mostarskim školama, te najavljene buduće aktivnosti u koje će biti pozvane da učestvuju sve škole sa područja Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti