Koji naftni gigant dolazi u FBIH?

03.02.2020. 07:58 / Izvor: Dnevni Avaz
Koji naftni gigant dolazi u FBIH?

U narednih desetak dana očekujemo prve prijave na javni međunarodni poziv za istraživanje nafte i plina na području Federacije.

U narednih desetak dana očekujemo prve prijave na javni međunarodni poziv za istraživanje nafte i plina na području Federacije. Kazala je ovo za "Dnevni avaz" Begajeta Habota iz Ministarstva energetike, koje je objavilo tender 7. januara.

Ovaj međunarodni tender, prema proceduri, aktivan je punih šest mjeseci, a Vlada FBiH za istraživanje i eksploataciju nalazišta nafte i plina nudi četiri bloka, od čega su tri na prostoru Panonskog bazena i jedan na prostoru Dinarida.

Habota kaže da se sada očekuje da zainteresirane firme, prije zvaničnih prijava, pregledaju sve podatke o istražnim radovima.

"Ovo je takva vrsta tendera da svi prvo pogledaju šta imamo pa tek onda se prijave. Osim toga, IHS, britanska firma koja je naš međunarodni konsultant, i dalje promovira ovaj projekt Vlade i blokove koje nudimo", kaže Habota.

S druge strane, prema nezvaničnim informacijama našeg lista, naftni giganti, poput francuskog "Totala", i dalje vrebaju svoju šansu za ovaj posao.

"Total“ je prije tri godine poslao pismo namjere u kojem je navedeno je spreman ponuditi milijardu dolara u istraživanje ovog energenta tako da je i dalje u igri za ovaj posao.

Njegova prednost je u tome što on već učestvuje u istraživanju nafte i plina u Hrvatskoj, Albaniji i Italiji. Riječ je područjima koja su povezana. Ova firma, također, već ima udio i pojedinim bh. firmama koje se bave uvozom ovog energenta.

"Total” je četvrta najveća naftna kompanija na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 zaposlenih. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta.

No, osim "Totala“, interes su pokazivale i naftne kompanije "Key Petroulem“ iz Australije te „Spectrum“ iz Velike Britanije. Također se radi o firmama s prihodima većim od nekoliko stotina milijardi dolara.

Prema proceduri, izabrani ponuđač imat će na raspolaganju šest godina istraživanja podijeljenog u dvije faze.

No, blokovi se dodjeljuju na maksimalno 25 godina eksploatacije, a ukupne površine su blizu pet hiljada kvadratnih kilometara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti