Vijesti

Koncern EP BIH bit će najznačajnija kompanija u BiH - Direktori sedam rudnika uglja ocijenili da se radi o najznačajnijem poduhvatu i projektu u historiji rudarstva

03.02.2010. 15:38 / Izvor: eKapija.ba

Kada Koncern EP BiH u potpunosti bude uspostavljen, bit će to najznačajnija i najbolja kompanija u BiH i činiće okosnicu privrednog sistema i razvoja u našoj zemlji, ocijenio je danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo tokom današnjeg sastanka sa menadžmentom Elektroprivrede BiH i sedam rudnika uglja koji su u sastavu ovog koncerna. Na sastanku u Sarajevu analizirane su realizovane i predstojeće aktivnosti na uspostavi ove kompanije. Podsjećanja radi, radi se o rudnicima: RMU Zenica, RMU Kakanj, Rudnik Kreka, RMU "Abid Lolić" iz Bile kod Travnika, RMU Breza, RMU Đurđevik i Rudnik uglja Gračanica iz Gornjeg Vakufa.

Kako su istakli predstavnici JP EP BiH, njihove obaveze u narednom periodu odnosiće se na implementaciju Ugovora o vođenju poslova između JP EP BiH i rudnika uglja, harmonizaciju općih akata, te izradu trogodišnjeg plana Koncerna koji bi trebalo da u narednih nekoliko dana bude usvojen. Planirano je također, da u naredne tri godine, EP BiH u modernizaciju rudnika uloži 200 miliona KM.

Direktori rudnika iskazali su potpunu opredijeljenost Koncernu, ocijenivši da se radi o najznačajnijem poduhvatu i projektu u historiji rudarstva u našoj zemlji. Iste ocjene iznijeli su i sindikalni predstavnici rudara i energetičara, uz iskazanu potrebu za dodatnim ulaganjima u modernizaciju i sigurnost rudnika, kao i u zapošljavanje novih kvalifikovanih radnika.

Na sastanku je ukazano i na potrebu unaprjeđenja rada Koncerna na operativnom nivou. Imajući u vidu da je riječ o veoma ozbiljnom i zahtjevnom poslu, ministar Hećo je zatražio od svih aktera maksimalan napor kako bi uspostava Koncerna EP BiH bila okončana na najbolji mogući način i u što skorije vrijeme, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti