Konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj: Banke će i dalje finansirati zemlje istočne Evrope

18.05.2009. 13:19 / Izvor: Dnevni Avaz
Konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj: Banke će i dalje finansirati zemlje istočne Evrope

Banke majke i dalje će finansirati zemlje srednje i istočne Evrope u krizi i pripremiti ih na budući oporavak, kazala je glavna analitičarka UniCredit grupe Debora Revoltella na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

Nakon dvadeset godina transformacija, zemlje srednje i istočne Evrope (SIE) uspješno su se integrirale u svjetsku privredu, a da bi prevladale trenutnu krizu, regija mora održavati i dalje razvijati svoje strukturne veze s Evropskom unijom i svijetom, zaključak je istraživanja UniCredit grupe o potencijalima regije koje je predstavljeno na konferenciji.

"Teško stečena konkurentnost ove regije i njena sposobnost očuvanja vlastitih proizvodnih kapaciteta ključni su faktori koji će joj pomoći da prevlada svjetsku krizu i oporavi se na prve znakove ponovnog rasta svjetske potražnje", kazala je Revoltella za zemlje SIE.

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku skoro da se utrostručio, a trgovinska razmjena regije čini 70 % regionalnog BDP-a, što znači da je trgovinska integracija s EU bila uspješna, naročito u sektorima mehanizacije, električnih uređaja, automobilske industrije i industrije teksila i gume.

U tim sektorima zemlje SIE postale su glavna proizvodna snaga EU, pa su i kompanije na Zapadu imale koristi od regije kao ciljnog tržišta, ali i kao područja za premještanje svoje proizvodnje.

No, analitičari UniCredita predviđaju pad izvoza iz zemalja SIE, prvi put u deset godina, i to za 65 milijardi eura u odnosu na 2008. godinu. Očekuju i negativan rast ulaganja u iznosu od 10 %, znatan pad u direktnim stranim ulaganjima, skoro za 50 % manje nego u 2008., te visok rast nezaposlenosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti