Konferencija "Reconnect" okupila više od 230 učesnika iz BiH i dijaspore

16.08.2019. 07:35 / Izvor: Fena
Konferencija 'Reconnect' okupila više od 230 učesnika iz BiH i dijaspore
OTVORI GALERIJU

Učesnici su mišljenja da je konferencija jako pozitivna priča o doprinosu bh. dijaspore ekonomskom razvoju BiH.

Konferencija "Reconnect" čiji je cilj povezivanje investitora iz dijaspore sa lokalnim poduzetnicima, a koja je počela jučer u Sarajevu, okupila je više od 230 učesnika iz BiH i dijaspore - Evrope, Amerike, Australije.

Članica Upravnog odbora udruženja "Restart" Nura Eston kaže da je intencija konferencije povezati dijasporu sa Bosnom i Hercegovinom, jer je to izuzetno važno i jedina je šansa za budućnost i razvoj BiH.

Želimo pokazati, dodala je, koliko je radna snaga u BiH obrazovana i tehnički spremna da nešto ponudi međunarodnom tržištu, a konferencija će pomoći da se sva ta energija usmjeri prema svjetskom tržištu.

"Cilj je povezati uspješne priče, uspješne investitore iz dijaspore sa lokalnim poduzetnicima, da u BiH naprave poslovne veze, prenesu znanje i rade zajedno na razvoju biznisa", kazala je ona.

Kroz USAID Projekt "Diaspora invest" koji je pokrenula Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, data je podrška za 68 investitora iz dijaspore, što je, kako je ambasador SAD u BiH Eric G. Nelson kazao, rezultiralo otvaranjem više od 260 radnih mjesta.

S obzirom na to da bh. dijasporu čini više od dva miliona ljudi, ambasador Nelson je kazao da je bh. dijaspora živi dokaz kako Bosanci i Hercegovci mogu biti uspješni u državi u kojoj je na sceni vladavina zakona, a oni to dokazuju i u Americi, Australiji, Evropi svojim obrazovanjem i naporima koje ulažu.

"Iako u BiH može izgledati da je situacija jako teška u pokretanju poslova i vođenju firme, ali ono što vidimo kod dijaspore jest njena odlučnost i njena upornost i vještine koje su potrebne za uspjeh", naglasio je Nelson.

To su potvrdili i Faris Nizamić iz Holandije i Aldin Čelović iz Austrije koji su se već pozicionirali na svjetskom tržištu, i njihov savjet je da oni koji žele uspjeh moraju biti konkurentni u cijenama, ali i da budu kompetentni.

Kazali su da je puno mladih koji su uspješni u svijetu i žele da doprinesu razvoju Bosne i Hercegovine, a za to im je potrebna organizacija i kontakti u BiH kako bi mogli prezentirati i realizirati svoje ideje, a potrebni su i zakoni koji olakšavaju investiranje i pokretanje biznisa.

U tom smislu je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao da Vlada KS mora od Sarajeva napraviti poslovnu destinaciju.

"Mi ćemo uraditi sve da firme iz IT sektora, turizma, imaju priliku da uz pomoć Vlade KS imaju tržište. Za sada, uz pomoć Vlade KS imamo Univerzitet i možemo proizvesti kadrove, imamo lokacije, dat ćemo zgrade, zemlju i stvarno to namjeravamo uraditi", istakao je Forto.

Učesnici su mišljenja da je konferencija jako pozitivna priča o doprinosu bh. dijaspore ekonomskom razvoju BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti