Korak ka rješenju problema mostarskog Aluminija

23.06.2014. 15:56 / Izvor: eKapija.ba
Korak ka rješenju problema mostarskog Aluminija

Osnovni preduvjet za poduzimanje daljnih koraka za spas mostarskog Aluminija jeste da ova kompanija počne Elektroprivredi HZ HB plaćati tekuće mjesečne račune za isporučenu struju.

Osnovni preduvjet za poduzimanje daljnih koraka za spas mostarskog Aluminija jeste da ova kompanija počne Elektroprivredi HZ HB plaćati tekuće mjesečne račune za isporučenu struju. Ono što slijedi jeste sporazum uprava dviju kompanija o reprogramu, odnosno dinamici vraćanja dosadašnjeg duga Aluminija za električnu energiju, a na koji suglasnost treba dati Vlada FBiH.

Ovo je zaključak današnjeg susreta premijera Federacije BiH Nermina Nikšića s predstavnicima mostarskog Aluminija, Elektroprivrede BiH, Elektroprivrede HZ HB, FERK-a i Unicredit Banke o aktivnostima koje bi dovele do uspješnog poslovanja Aluminija i rješavanja njegovih obveza spram povjeritelja, prije svega Elektroprivrede HZ HB.

Tijekom susreta, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, ponuđene su i druge sugestije i prijedlozi koji bi trebali olakšati poslovanje Aluminija te stvoriti uvjete za povećanje proizvodnje i, samim time, za smanjenje njegovog ukupnog duga.

Jedan od prijedloga je da Aluminij dio električne energije nabavlja na tržištu onda kada su cijene najpovoljnije. U tome im savjetodavnu pomoć već pružaju, kako je dogovoreno prije nekoliko dana na susretu posvećenom ovom pitanju, stručnjaci Elektroprivrede BiH.

Uvjerenje je kako će smanjenje računa za električnu energiju, ali i druge mjere na racionalizaciji poslovanja, voditi ka ozdravljenju Aluminija, jer je to interes ne samo ove kompanije, već i Federacije BiH kao njezina suvlasnika, te povjeritelja koji imaju potraživanja od mostarskog aluminijskog kombinata, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti