Koronavirus uticao na automatizaciju bh. kompanija

19.05.2020. 09:06 / Izvor: Akta.ba
Koronavirus uticao na automatizaciju bh. kompanija

Autotech BH bila je jedna od kompanija koja je uzela učešće u razmjeni dobrih praksi i povezivanju kompanija sa širom društvenom zajednicom.

Socijalno distanciranje za vrijeme pandemije koronavirusa bila je osnovna zaštita koja se primjenjivala širom svijeta. Upravo u to vrijeme došlo je rasta važnosti robota i njegove popularnosti za određene poslove.

Autotech BH bila je jedna od kompanija koja je uzela učešće u razmjeni dobrih praksi i povezivanju kompanija sa širom društvenom zajednicom s ciljem prenošenja konstruktivnih rješenja i prijedloga, kao reakcije poslovne zajednice na pandemiju virusa COVID-19.

Na početku pandemije Autotech ekipa, koja je odgovorna za automatizaciju i robotiku, predstavila je konstrukciju proizvodne linije koja bi mogla proizvesti 120.000 troslojnih hirurških maski u 24 sata. 

Na pitanje da li i dalje rade na ovoj inovaciji, Seudin Softić, direktor Autotecha BH, u izjavi za Akta.ba kaže da su trenutno fokusirani na razvoj onoga što je u njihovom domenu poslovanja – razvoju i unaprijeđenju proizvodnih procesa njihovih klijenata. 

"Smatramo da je tek sad nekako izašlo na vidjelo koliko je zaista tehnologija neophodna", ističe Softić.

Govoreći o efektima korona krize u Autotechu, Softić kaže da je osjete, ali ne previše.

"Pandemija virusa odrazila na sve segmente društva, samim time nije mogla zaobići ni našu kompanijuKako u Sloveniji, tako i u BiH poštovali smo sve mjere Federalne uprave civilne zaštite. Na svu sreću, našu kompaniju grade informatički obrazovan kadar pa nam se nije bilo teško prebaciti na obavljanje poslova online putem", kazao je on.

Navodi da su terenski posao minimizirali zbog zaštite zaposlenika pa i samih klijenata. Mnogo stvari se može programirati i offline te kao takve su se mogle isporučiti klijentima. 

"Dogovori saradnje, naši interni sastanci su se neometano odvijali preko odgovarajućih online platformi. Trenutno, mjere se ublažavaju pa ih i naša kompanija prati", dodaje. 

Napominje da je ova situacija sama po sebi pokazala koliko je neophodna digitalizacija i automatizacija. Za Softića i njegov mladi tim svaki novi dan je izazov.

"Neki su se, čak, u ovom periodu odlučili za određene automatizacije, jer robot se ne može zaraziti niti prenijeti bilo kakvu zarazu, još uz to ako ima svog ''pomagača'' Autorobota – 19, koji dezinfikuje sve površine. Svi su na taj način zaštićeni", zaključuje direktor Autotecha. 

Podsjetimo, za vrlo kratko vrijeme ova mlada i inovativna kompanija do sada je ostvarila saradnju s velikim brojem kompanija u BiH, što je dokaz da su bh. firme spremne za modernizaciju svojih proizvodnih procesa. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti