Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Košarac organizovao sastanak o problemu plutajućeg otpada na Drini

12.01.2021. 08:04 / Izvor: Agencija Anadolija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac održao je jučer u Sarajevu sastanak u vezi sa rješavanjem problema oko 4.000 kubika plutajućeg otpada koji je rijekama iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine dospio na krunu brane Hidroelektrane "Višegrad".

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i preduzeća "Hidroelektrane na Drini", na čiju inicijativu je ovaj susret organizovan, kako bi se razgovaralo o ovom višedecenijskom problemu koji prijeti da izazove ekološku katastrofu, ali i ugrozi proizvodnju električne energije.

Na današnjem sastanku konstatovano je da je od izuzetne važnosti obezbijediti stabilnost energetskog sektora i zaštitu životne sredine, te dugoročno rješenje za predmetni problem.

"Sa tog aspekta, uvažavajući činjenicu da su sektori energetike i ekologije u primarnoj nadležnosti entiteta, dogovorili smo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležna entitetska ministarstva, te rukovodstvo preduzeća Hidroelektrane na Drini, zatraže radni sastanak sa predstavnicima Srbije i Crne Gore. Cilj nam je da na trilateralnom nivou otvoreno razgovaramo o ovom problemu i pokušamo naći dugoročna rješenja, jer je očigledno da ona koja su bila produkovana u 2019. godini nisu bila dugoročna", poručio je Košarac.

Ukazujući na potrebu očuvanja dobrih bilateralnih odnosa sa Srbijom i Crnom Gorom, sagovornici su konstatovali da je potrebno nastaviti aktivnosti na trilateralnom nivou, te putem radnih tijela tražiti rješenja koja će spriječiti da otpad sa deponija iz Srbije i Crne Gore slivom rijeke Lim dolazi u rijeku Drinu, odnosno završava na kruni brane Hidroelektrane "Višegrad".

"Opredijeljeni smo da tražimo dugoročna rješenja, kako bismo zaštitili životnu sredinu i spriječili nemjerljive posljedice po naš energetski sektor. Zbog toga ćemo uložiti dodatne napore da u što skorijem periodu organizujemo trilateralni sastanak sa predstavnicima Srbije i Crne Gore, na kojem ćemo, između ostalog, analizirati istraživanja koja su rađena kroz projekte organizacije SVG i projekte kompanije Dvokut iz Hrvatske, kako bismo došli do trajnog rješenja za problem plutajućeg otpada i omogućili neometano funkcionisanje hidroelektrana na Drini", zaključio je Košarac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti