Kreditno–garantni fond ima 3,8 miliona KM na koja preduzeća imaju pravo, čeka se aktivacija

18.03.2021. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Kreditno–garantni fond ima 3,8 miliona KM na koja preduzeća imaju pravo, čeka se aktivacija

Sinoć je održana hitna sjednica savjetodavnog tijela zbog pogoršanja epidemiološke situacije u KS.

Sinoć je održana hitna sjednica savjetodavnog tijela zbog pogoršanja epidemiološke situacije u KS.

Ministar privrede KS Adnan Delić objavo je da se diskutovalo o najboljim načinima i mjerama za sanaciju negativnih ekonomskih posljedica nastalih usljed pandemije.

"Donijeli smo tri zaključka za koje smatramo da su u ovom trenutku najbolja rješenja", poručio je Delić.

Prvo, predložili su izmjene u članu 2. Zakona o sanaciji negativnih ekonomskih posljedica i ušteda KS, koje podrazumijevaju da se postojeća definicija finansiranja cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće, proširi i na druge kategorije troškova, kako za subjekte koji su posebno pogođeni, tako i za druge djelatnosti kojima rad nije bio direktno onemogućen, ali su indirektno imale posljedice. Također, prijedlog je Vladi KS da razmotri mogućnost da se u tekst Zakona uključe i fizička lica bez registrirane djelatnosti (freelanceri) koja kroz samostalan rad ostvaruju određene prihode, a koje prijavljuju Poreskoj upravi FBiH.

Drugo, izmjene u članu 3., koje podrazumijevaju mjere oslobađanja sredstava iz Kreditno – garantnog fonda, koje će ga učiniti maksimalno operativnim u što kraćem vremenu, te da traženi uvjeti budu u korist privrede; odnosno da se KGF vrati na prvobitno zakonsko rješenje. Fond je trenutno nefunkcionalan i nedostupan malim i srednjim privrednim subjektima.

"Predložio sam da Savjet pripremi prezentaciju KGF-a kako bi ga što prije aktivirali, obzirom da u njemu stoji 3,8 miliona KM na koje sva preduzeća imaju prava", navodi Delić.

I treći zaključak odnosi se na oslobađanje od plaćanja taksi.

"Zaključili smo da, ukoliko nema mogućnosti za oslobađanjem od plaćanja istih, Ministarstvo treba naći rješenja kroz druge programe podrške privrednim subjektima koji su tek pokrenuli posao, kako bi im se osigurao povrat uloženih sredstava. Takvi privredni subjekti, iako nisu diretno pogođeni, imaju otežano poslovanje, obzirom da su pokrenli posao u vremenu pandemijske neizvjesnosti", kazao je ministar privrede KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti