KS: Hitno usaglasiti pravilnike koji propisuju EKO testiranja motornih vozila

23.09.2019. 15:30 / Izvor: Akta.ba
KS: Hitno usaglasiti pravilnike koji propisuju EKO testiranja motornih vozila

Ovo usklađivanje je od izuzetnog značaja imajući u vidu koliki je uticaj motornih vozila na zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je zatražilo od Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija tumačenje Pravilnika o tehničkim pregledima vozila i Pravilnika o ispitivanju izduvnih gasova motornih vozila (EKO test) u stanicama za tehnički pregled vozila.

Naime, za razliku od Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u BiH kojim je predviđeno da stanice za tehnički pregled moraju posjedovati, najkasnije do 18. maja 2020. godine, između ostalog, i uređaje za mjerenje izduvnih gasova, po federalnom Pravilniku o ispitivanju izduvnih gasova motornih vozila (EKO test) od 1. januara 2020. godine vozilo koje se mora podvrgnuti EKO testu mora zadovoljiti i zahtjeve o kvalitetu izduvnih gasova, u skladu sa propisima donesenim u Bosni i Hercgovini, saopšteno je iz Press službe KS.

Iz svega ovoga može se zaključiti da postoji kontradiktornost odredbi pravilnika kada se radi o vremenu od kada će rezultati EKO testa imati uticaja na prolaznost vozila na tehničkom pregledu. Također, Pravilnikom o tehničkim pregledima vozila nije propisano koji su to “zahtjevi o kvalitetu izduvnih gasova” koje vozilo mora zadovoljiti prilikom podvrgavanja EKO testu.

Ovo usklađivanje je od izuzetnog značaja imajući u vidu koliki je uticaj motornih vozila na zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo, a samim time i uticaj na zdravlje stanovnika i okoliša u cjelini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti