Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

KS: Subvenicije za rješanjanje stambenog pitanja dobilo 330 mladih

05.09.2018. 13:39 / Izvor: Fena

Vlada Kantona Sarajevo danas je dodjelom odluka o donaciji sredstava realizirala projekt za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih s područja ovog kantona.

Po riječima ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomira Lukića ove godine bio je znatno veći odziv zainteresiranih.

"Ukupno je bilo 580 aplikacija, a 489 kandidata je ispunilo uslove. Vlada je radila na tome da obezbijedi što veći iznos sredstava, kako bi najveći broj i dobio ovu vrstu subvencije. U ovom trenutku smo obezbijedili tri miliona i 300.000 KM, tako da je 330 mladih pojedinaca, bračnih i vanbračnih parova dobilo ovu subvenciju u iznosu po 10.000 KM. Naše je posebno zadovoljstvo da smo ovim projektom, kakav nije bio u širem prostoru regiona, ralizovali i obadovali 330 aplikanata kojim smo danas uručili odluke", kazao je Lukić.

Dodao je da aplikanti koji su u ovoj godini kupovali stanove, a nisu se našli među 330 dobitnika, imat će mogućnost da naredne godine ponovo apliciraju i eventualno budu u grupi koja će dobiti ovu subvenciju.

"Smatram da ovaj projekat treba da se nastavi i idućih godina, jer uvjek će biti mladih osoba kojim treba ova vrsta pomoći", rekao je Lukić.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj izrazio je zadovoljstvo realizacijom programa Vlade KS da mladi dobiju posao, ali i da riješe svoje stambeno pitanje.

"Vlada KS je za ovu godinu riješila da stilimiše, odnosno finansijski pomogne sa po 10.000 KM mlade, ali ne i samo mlade, koji prvi put kupuju stan. To je jedan veliki projekat, možemo reći socijalni projekat, koji provodi  Vlada KS u cilju zadržavanja ljudi, stanovnika u Sarajevu i našoj BiH. Ovo je samo jedan način kako se stimuliše ostanak ljudi da im se pomogne da kupe stan", kazao je Zolj.

Premijer ja dodao da je Vlada KS usvojila dodatne olakšice za mlade u rješavanju njihovih stambenih pitanja, te da će već od 1. januara 2019. godine biti ukinut porez na nakretnine za sve koji prvi put kupuju stan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti