Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mašine i alati Unis valjaonice HVT uskoro na dobošu

10.03.2014. 08:40 / Izvor: Glas Srpske

Alati, mašine, oprema i rezervni dijelovi nekadašnjeg preduzeća "Unis valjaonica HVT" u Ramićima uskoro će biti ponuđeni na prodaju, a javni poziv će biti objavljen u idućih 30 dana. Planirano je da tada u zakup investitorima budu ponuđena i preostala tri objekta.

Ovo je potvrdio direktor Gradske razvojne agencije Nenad Račić i dodao da trenutno odlučuju koji će inventar bivšeg preduzeća, na čijem prostoru je osnovan Tehnološki biznis park (TBP), biti ponuđen na prodaju.

"Procijenjena vrijednost opreme će se tek znati kada odlučimo šta ćemo ponuditi na prodaju, a još smo u fazi pripreme", rekao je Račić.

Prema njegovim riječima, sa proizvodnjom u TBP-u počelo je i preduzeće "Mehaničke konstrukcije" iz Italije sa sjedištem u Kotor Varošu.

"Početni biznis plan ovog preduzeća predviđa da se zaposli ukupno 90 radnika",  kazao je Račić.

U decembru prošle godine u Gradskoj upravi potpisani su prvi ugovori o iznajmljivanju postojećih objekata u TBP-u za otvaranje proizvodnih pogona.

Osim "Mehaničkih konstrukcija" ugovore su potpisali "Rolofleks", "Italijana" i "Majkić", koji su u januaru počeli sa proizvodnjom.

Račić je naveo da je u toku uvođenje infrastrukture, vode i struje do parcela koje će biti ponuđene na prodaju.

Osim iznajmljivanja postojećih objekata u TBP-u, Gradska uprava priprema potrebnu dokumentaciju za prodaju parcela na kojima bi se gradili proizvodni pogoni.

Planirano je da se parcele prodaju putem licitacije po početnoj cijeni od deset KM za kvadratni metar, a parcela će biti prodata kupcu koji ponudi najvišu cijenu i čiji biznis plan predviđa zapošljavanje više radnika.

Kako je ranije rekao gradonačelnik Slobodan Gavranović, za kupovinu parcele veličine 1,5 hektara radi izgradnje proizvodnog pogona zainteresovana je njemačka firma "Messer", koja se bavi proizvodnjom tehničkih gasova.

Dodao je da će osim parcela investitorima na prodaju ponuditi i postojeće objekte.

Plan

U Gradskoj upravi je u toku priprema regulacionog plana, koji će definisati prostor TBP-a. Usvajanje prijedloga plana trebalo bi da bude na julskom zasjedanju Skupštine grada. Načini i uslovi prodaje parcela TBP-a u Ramićima biće definisani posebnom odlukom, za čiju pripremu je zaduženo Odjeljenje za privredu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti