Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Maslinarstvo neiskorištena perspektiva za mlade u Hercegovini

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je kako je svrha konferencije potaknuti mlade ljude da sade masline.

07.04.2017. 08:19 / Izvor: Fena

Maslinarstvo ima perspektivu u Hercegovini i to je podneblje u kojem masline imaju najbolje postotke nezasićenih masnih kiselina i daju ekstra djevičanska maslinova ulja izuzetne kvalitete, izjavio je Ahmed Džubur, profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

"Nagrade koje su dobili maslinari s područja južne Hercegovine na međunarodnim manifestacijama dokaz su da su maslinova ulja kvalitetna. To nam daje nadu i snagu da sve više promoviramo uzgoj maslina na ovom Hercegovine", rekao je Džubur uoči konferencije o maslinarstvu koja se danas održava na Međunarodnom sajmu gospodarstva - Mostar 2017.

"Danas ćemo prezentirati projekt 'Uzgoj maslina na području Hercegovine' koji je iniciran projektom koji je plod suradnje između Grada Mostara i španjolske korporacije Agro Sevilla. Njihova namjera je da u iduće tri godine promovira i realizira projekt sadnje oko 1000 hektara maslina na području Hercegovine", kazao je Džubur.

Dodao je kako važnu ulogu u tom projektu imaju Grad Mostar, Agronomski i prehrambeno-tehnološkog fakultet Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskog fakultet Džemal Bijedić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović kazao je kako je Županija osigurala novac za potporu u poljoprivrednoj proizvodnji, i to za masline, vinograde i šljive.

"Nadamo se da je ova godina početak jednog kontinuiranog sustavnog pomaganja poljoprivrednicima kada je u  pitanju novčana potpora", rekao je Jović.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je kako je svrha konferencije potaknuti mlade ljude da sade masline kako bi oplemenili Hercegovinu na najbolji način.

"To je neiskorištena perspektiva za mlade u Hercegovini", kazao je Bešlić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti