Messer BH Gas i GIZ GmbH realizaciju zajednički projekt u BiH

19.05.2014. 12:37 / Izvor: eKapija.ba
Messer BH Gas i GIZ GmbH realizaciju zajednički projekt u BiH

Razvojno partnerstvo s kompanijom MESSER BH Gas d.o.o. je podržano u okviru develoPPP.de programa, koji se po nalogu Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) implementira od GIZ-a.

Njemačka vladina razvojna agencija (GIZ) GmbH i Messer BH Gas d.o.o. otpočeli su saradnju na projektu "Mogućnosti primjene plinova i praktično orijetirana nastava u srednjim školama". Ugovor je potpisan u novembru 2013. godine, a aktivnosti na polju njegove realizacije otpočele su u januaru 2014. godine kada su uspostavljene procedure za koordiniranje projektom.

S obzirom da je Messer vodeći lider u proizvodnji i snabdjevanju plinovima u svijetu putem ovog projekta u Bosni i Hercegovini želi doprinjeti unapređenju znanja na temu plinova i njihove primjene, ali i zaštite životne sredine. Ciljna grupa projekta su predstavnici bosanskohercegovačke privrede, predstavnici nadležnih institucija, ali i srednjoškolaci. Prvi dio projektnih aktivnosti ima za cilj educiranje i informisanje ekonomske javnosti BiH o mogućnostima korištenja plinova s ciljem unapređivanja proizvodnje, kvalitete proizvodai podizanja tehnoloških standarda u obradi proizvoda.

Poseban osvrt je na primjeni plinova u praksi, što bh. privredi omogućava da kroz ovu saradnju dobije jasniju i konkretniju sliku o važnosti primjene plinova u mnogim industrijskim i privrednim granama. Najmanje tri informativne radionice upućene bh. privredi će se održati u okviru ovog projekta, a prva koja je u toku planiranja se odnosi na temu „Suhi led i njegova primjena“.

Drugi dio projekta odnosi se na praktično orijentiranu nastavu u srednjim školama, s ciljem da pored klasičnog načina nastavnog izlaganja na temu plinova, đaci steknu i praktična iskustva. Uz odobrenje nadležnih ministarstava obrazovanja u oba entiteta, u dvije bh. općine, Gračanica i Petrovo, takva probna praktična nastava bi se trebala održati već u narednoj školskoj godini.

U ovu svrhu je potrebno formirati radnu grupu, sastavljenu od nastavnog osoblja, pedagoga, predstavnika nadležnih Pedagoških zavoda, MESSER-ovih stručnjaka, GIZ predstavnika i moderatora. Jedna od najvažnijih aktivnosti ovog dijela projekta se odnosi na organizaciju inforadionice za ostale srednje škole i fakultete u BiH s ciljem prezentiranja i stavljanja na raspolaganje rezultata rada radne grupe iz dvije pilot općine, što omogućava idealnu priliku za usvajanjem najaktualnijih znanja i informacija iz oblasti plinova.

Kroz još jedan segment projekta sa fokusom na zaštitu životne sredine učenici u srednjim školama će ovu temu tretirati na kreativan način razvijajući tako svoju svijest o primjeni plinova u zaštiti čovjekove okoline. Projekat „Mogućnosti primjene plinova i praktično orijentirana nastava u srednjim školama“ sastavljen je i od mnogobrojnih edukacijskih seminara, kreativnih radionica i stručnih predavanja sa praktičnom osnovom koji će se kontinuirano održavati u trajanju od tri godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti