Mikrografija obilježava deset godina novim investicijama i radnim mjestima

25.04.2018. 15:09 / Izvor: Akta.ba
Mikrografija obilježava deset godina novim investicijama i radnim mjestima
OTVORI GALERIJU

Priča Mikrografija je započela prije tačno deset godina, te s ponosom ističu da su prerasli skromne početke, suočili se sa brojnim izazovima i odlučno nastavljaju dalje.

Kompanija Mikrografija organizovala je danas u Sarajevu svoju petu konferenciju na kojoj su prisutni imali priliku poslušati brojne stručnjake iz oblasti bespapirnog poslovanja, te upoznati se sa novostima i trendovima savremenog kancelarijskog poslovanja bez papira.

Inače, priča Mikrografija je započela prije tačno deset godina, te s ponosom ističu da su prerasli skromne početke, suočili se sa brojnim izazovima i odlučno nastavljaju dalje.

Boštjan Gaberc, direktor Mikrografije kazao je za portal Akta.ba da je ono što je obilježilo proteklu godinu regulativa osobnih podataka i promjene kod svih preduzeća i organizacija koje obrađuju podatke.

"Zakonske regulative koje nam dolaze će promijeniti naš način rada i u budućnosti će se puno više raditi na sigurnosti i obradi podataka. Količina podataka raste i nema kontrole šta se s njima događa. S druge strane, imamo sve veći uticaj mobilnih tehnologija koje nas dovode do neogračenih procesa komunikacije", ističe on, dodajući da su to dva područja koja su uvezana i predstavljaju novi nivo rada u budućnosti.

Drugo područje koje se proteklih godina posebno promijenilo, dodaje on, su cloud usluge gdje jednostavno vidimo da su firme shvatile da će teško savladati tolike količine podataka koje imaju.

Ističe da su značaj uvođenja cloud tehnologija prepoznale ne samo velike organizacije i kompanije, već i mala i srednja preduzeća.

"Ono što mi primjećujemo je da sve zavisi od toga koliko je snažna konkurencija i koji su zahtjevi tržišta kojima se moraju prilagoditi", navodi on, dodajući da će se u budućnosti sve više koristiti hibridna rješenja.

Kada je riječ o novitetima Mikrografije, Gaberc ističe da je neophodno uvođenje certifikacionog tijela u BiH kako bi mogli pokrenuti rješenja koja su vezana za elektronski potpis koji će olakšati poslovanje u BiH.

"Suština je da su sve nove tehnologije prilagođene korisniku i da sa određenom institucijom ili firmom radite onda kada vi imate vremena i to je ono što je jako bitno", ističe on.

Osvrćući se na proteklih deset godina, Gaberc ističe da su rasli zajedno sa klijentima.

"Iako smo ranije bili na kraju procesa, sad smo evaluirali i sve više smo prisutni i na ulaznim procesima koji su vezani za svakodnevni rad. To znači da se nama s jedne strane potpuno promijenio način rada i postalo je jasno da je to potreba koja će još više biti u porastu", ističe direktor Mikrografije.

Budući da ove godine obilježavaju deset godina poslovanja, pred kompanijom Mikrograija je jedan novi oblik poslovanja, veliki investicioni ciklus i nova zapošljavanja.

"U Republici Srpskoj smo već kupili novu zgradu za potrebe arhivskog skladišta, a u planu je kupovina nove zgrade i u Sarajevu, te proširenje tima što će nam omogućiti ogromnu priliku za dalji razvoj u budućnosti", zaključio je on.

Nova moderna rješenja

Na 5. Mikrografija konferenciji predstavljena su moderna rješnja za elektronsko upravljanje dokumentima i rješenja za arhiviranje. Tako je o važnosti kvalitetnog upravljanja arhivom govorio  Siniša Domazet iz Arhiva BiH, zatim primjere dobre prakse elektronske pisarnice predstavio je Tadej Drmaž iz Mikrografije, dok je Martin Kirar prisutne upoznao sa mScan naprednim rješenjima za prepoznavanje podataka.

Osim toga, predstavljeno je i rješenje GDPR i mPrivacy, te Our Scanner Story - Dirk Devogelaere, ispred Fujitsu company. Na kraju konferencije Amra Šuman i Tanja Hasanbašić ispred Mikrografije u BiH predstavile su još jedan primjer dobre prakse, a radi se o implementaciji elektronskog argica u kompaniji Merkur BH Osiguranje.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti