Mirovanje akciza šansa za tržište duhana

23.11.2017. 08:05 / Izvor: Nezavisne novine
Mirovanje akciza šansa za tržište duhana

Procjene pokazuju kako budžet BiH zbog crnog tržišta duhana gubi više od 200 miliona maraka godišnje.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIB) BiH u narednim danima bi trebalo da pokrene određene aktivnosti u pravcu izmjene Zakona o akcizama koje će ublažiti ili privremeno zaustaviti rast akciza na duhanske proizvode, a samim tim i njihovu cijenu.

Sve to radi se u svrhu usporavanja dalje erozije legalne prodaje duhanskih proizvoda, a čime bi se i obezbijedilo normalnije poslovanje proizvođača, distributera, maloprodajnih trgovina i svih onih koji su u ovom lancu. Takođe, pretpostavlja se da bi se dio građana vratio kupovini cigareta na legalnom tržištu. Da je UIO prepoznala problem nelegalnog tržišta duhana i da je spremna da reaguje, moglo se čuti i na okruglom stolu, koji je Ekonomski fakultet u Sarajevu organizovao o borbi protiv sive ekonomije. Jedan od zaključaka ukazuje kako je najvažniji pokretač nelegalne prodaje u pravilu previsoko poresko opterećenje, a to je naročito izraženo kod proizvoda koji su oporezivani akcizama, poput goriva i cigareta.

"Pozivam sve da preko Upravnoga odbora pokušamo doći do izmjena koje su nam potrebne", kazao je Miro Džakula, direktor UIO BiH.

On je pozvao i sve učesnike na legalnom tržištu da zajedno predlažu i rade na rješenjima kako bi se problem crnog tržišta smanjio.

Najavio je da se radi na potpuno novom kvalitetnijem zakonu o akcizama na kojem rade i eksperti iz drugih zemalja EU, a u sklopu kojeg će biti još kvalitetnije definisani svi elementi oporezivanja. Napomenuo je i da su nadzorne službe veoma aktivne u posljednjoj godini po pitanju nadzora nelegalne prodaje cigareta, te da ih je samo ove godine oduzeto u vrijednosti većoj od dva miliona maraka.

Podaci predstavljeni na okruglom stolu govore kako je učestalo povećanje akciza i maloprodajne cijene cigareta dovelo do toga da se čak 40 odsto duhanskih proizovda konzumira iz sive zone. Kemal Kozarić, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kazao je da akcize treba da se prilagođavaju uslovima koji vrijede u zemljama EU, ali da se pri tome nikako ne smije zaboraviti platežna moć domaćih kupaca. Zbog svega, građani BiH plaćaju najskuplje cigarete u Evropi kada se gleda potrošačka moć.

Zlatko Hurtić, ekonomski savjetnik premijera Federacije BiH, kazao je kako je usporavanje rasta akciza na duhan i duhanske proizvode dio zajedničkog akcionog plana koji su dvije entitetske vlade donijele u oktobru, te da su njima obuhvaćeni i bolji nadzor nelegalne prodaje i bolja organizacija proizvodnje i plaćanja premija za istu.

Procjene pokazuju kako budžet BiH zbog crnog tržišta duhana gubi više od 200 miliona maraka godišnje, a veliku štetu trpe i proizvođači, distributeri i prodavači.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti