Mještani Paklareva žele turizam, ne vjetroelektrane

14.05.2021. 08:22 / Izvor: BHRT
Mještani Paklareva žele turizam, ne vjetroelektrane

Mještani travničke mjesne zajednice Paklarevo, vlasnici zemljišta, tužiće Srednjobosanski kanton zbog, tvrde, nezakonite dodjele dvije koncesije za vjetroparkove na planini Vlašić. Lokalna zajednica imaće posljednju riječ.

Mještani travničke mjesne zajednice Paklarevo, vlasnici zemljišta, tužiće Srednjobosanski kanton zbog, tvrde, nezakonite dodjele dvije koncesije za vjetroparkove na planini Vlašić. Lokalna zajednica imaće posljednju riječ.

Mještani travničke mjesne zajednice Paklarevo protiv su lokacija na kojima je predviđena gradnja dva vjetroparka na Vlašiću, za koja su u prošlom sazivu kantonalne Vlade koncesije dobile dva poduzeća, Elektroprivreda BiH i TLG Travnik. Četrdesetak vlasnika zemljišta tužiće Srednjobosanski kanton zbog dodjele spornih koncesija za koje tvrde da su nelegalno dodijeljene s obzirom na to da je riječ o privatnom zemljištu, te da su lokacije preblizu vikend naselja.

"Mi nismo protiv gradnje tih vjetroelektrana, mi smo protiv lokacije, gdje je to mjesto odabrano, jer je to mjesto previđeno za bavljenje turizmom po master planu i općine i kantona. Vlasić je proglašen 2007 parkom prirode. Sve je privatno zemljište, a koncesije su date na privatno zemljište. Mjesna zajednica Paklarevo isto je protiv, jer je to na teritoriji MZ Paklarevo", rekao je Marko Bokulić mještanin i aktivist.

Resorni kantonalni ministar gospodarstva Nisvet Hrnjić kaže da je vlast svjesna problema, posebno na Galici, ali i da mu nije jasno kako je prethodni saziv Vlade izdao spornu koncesiju.

"Galica je posebno problematična, ljudi se žale na prisustvo takvog jednog konesijskog ugovora na tom lokalitetu i sad kad se radi prijedlog izmjena i  dopuna Prostornog plana taj koncesionar bi trebao dobro reducirati i pomjeriti koncesijsko polje. Tek po tim uvjetima mi bismo potpisali aneks na ugovor. To je prethodni saziv Vlade radio, teško mi je to komentirati. Ako to ne ispune ja to neću podržati, neću potpisati aneks", naglasio je Nisvet Hrnjić ministar gospodarstva SBK .

Oko vjetroelektrana sporila se prošle godine i kantonalna politika. Tako je HDZ BiH tražio da se razmotre odluke o gradnji, dok je SDA tvrdila da je sve po zakonu.

"Ono što je naš stav, gdje god postoje turistički potencijali i naselja, to nije prostor za vjetroelektrane. Isto tako trebamo biti jasni i reći da je Vlašić ogroman prostor, oko 500 četvornih kilometara, pa se može naći prostor i za vjetroelektrane, ali ne tamo gdje hoće investitor ili gdje mu je najzgodnije", istakao je Bojan Domić koordinator ministara HDZ-a u Vladi SBK .

"Ne treba ništa zabranjivati što odobre lokalne zajednice uz pomoć struke, koja je izradila potrebne studije i projekte. Kanton nikada nije dao nijednu suglasnost za koncesiju ako prethodnu suglasnost nisu dale lokalne zajednice. I mi ćemo ostati kod tog stava", rekao je Tahir Lendo premijer SBK.

Mještani se nadaju da će se na tom području razvijati ono po čemu je Vlašić poznat, turizmu, ovčarstvu i proizvodnji sira.

"Umjesto da se ulaže u ovčarstvo, izgradnju katuna ljudima, proizvodnja vlašićkog sira, ovaj kanton bi mogao živjeti od turizma", smatra Bokulić.

A da bi kanton živio od turizma i svog najpoznatijeg brenda – Vlašića, za to je među ostalim potrebna i energija. Ali, kako zakon kaže, ne na privatnoj zemlji ili u blizini turističkih dijelova planine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti