Na 6. Sajmu privrede, poljoprivrede i zanatstva u Sarajevu 237 učesnika

09.12.2019. 13:53 / Izvor: Akta.ba
Na 6. Sajmu privrede, poljoprivrede i zanatstva u Sarajevu 237 učesnika

Direktor KJP Centra Skenderija Amer Kapo na konferenciji za novinare je kazao da su ove sajamske manifestacije dio programa obilježavanja 50 godina od osnivanja Skenderije.

Centar Skenderija Sarajevo domaćin je 6. Sajma privrede, poljoprivrede i zanatstva i 43. Sajma roba široke potrošnje. Kako je najavilo rukovodstvo Centra Skenderija na Sajmu će od 10. do 12. decembra uzeti oko 237 učesnika koji će predstaviti najnovija domaća tehnološka i kreativna dostignuća.

Direktor KJP Centra Skenderija Amer Kapo na konferenciji za novinare je kazao da su ove sajamske manifestacije dio programa obilježavanja 50 godina od osnivanja Skenderije.

Naveo je kako ovaj sajam raste iz godine u godinu.

„Počasni gost sajma Grad Konya (Turska), a među učesnicima sajma su velike firme poput BH Telecoma, kao i veliki broj malih obrtnika.  Radno vrijeme sajma je od 11 do 19 sati, a ulaz je  za sve posjetioce slobodan“, kazao je Kapo te naglasio da posjetioce očekuje bogata ponuda hrane pića, zanatskih i ručno rađenih proizvoda, preparativne kozmetike, alata, modnih dodataka.

Šerif Patković iz Boračko zadružnog saveza FBiH je naglasio dobru saradnju sa Centrom Skenderija u organizaciji sajma.

„Mi smo prošle godine samostalno organizirali prvi sajam boračkog zadrugarstva u BiH i nismo željeli da prekinemo taj kontinuitet. Na kraju godine u sklopu Privrednog sajma Skenderija naših 12 boračkih zadruga će izložiti zajedno sa Gradom Konyom svoje proizvode i drugo. To su uglavnom zadruge koje obavljaju privredne aktivnosti iz cijele BiH i ujedno je dio projketa koji je bio realiziran kada je riječ o Federalnoj vladi, pokretanju poslova i zapošljavanju i na taj način će se vidjeti rezultati nečega što je urađeno u predhodnom periodu“,naveo je Patković.

U sklopu Privrednog sajma i ove godine će biti organizovan Kristal market koji će okupiti izlagače iz regiona.

Maida Horović, predstavnica Kristal marketa je rekla kako se po prvi put naći pojedine vrste kamenja koje dosad nismo imali priliku da vidimo izložene u BiH.

Također, u okviru Sajma planirano je da bude održan i Okrugli sto, na temu "Održivost poljoprivredne proizvodnje u BiH". Najavljeno je učešće eminentnih profesora i stručnjaka iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo privrede KS.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti