24. maja

Zabranjeno pušenje koncertom u Skenderiji obilježava 40 godina profesionalne karijere

10.04.2024. 07:33 / Izvor: Akta.ba
zabranjeno pušenje

Zabranjeno pušenje će koncertom koji će biti održan 24. maja u dvorani Mirza Delibašić Centra Skenderija obilježiti 40 godina profesionalne karijere.

Zabranjeno pušenje će koncertom koji će biti održan 24. maja u dvorani Mirza Delibašić Centra Skenderija obilježiti 40 godina profesionalne karijere, saopćili su organizatori.

Koncertom u Skenderiji, Zabranjeno pušenje će obilježiti 40 godina od objave prvog albuma "Das ist Walter", Skenderija će obilježiti 55 godina dvorane, a Oslobođenje će obilježiti 80 godina djelovanja.

Ulaz na koncert će biti slobodan, a sam koncert je poklon grupe Zabranjeno pušenje, KJP Centar Skenderija i lista Oslobođenje građanima Sarajeva i gostima grada Sarajeva.

"Zenica Blues", "Selena, vrati se, Selena", "Anarhija All Over Baščaršija", "Šeki is on the Road Again" i ostali vječni hitovi, nastali su samo na tom prvom albumu koji je posveta Walteru (Walter je ilegalac iz 2. svjetskog rata, simbol otpora fašistima koji je poginuo 1945. godine na dan oslobođenja Sarajeva).

Kako podsjećaju organizatori, Zabranjeno pušenje je još davne 1980. godine, unijelo novu energiju i pravac u muziku, ali i u društvo. Od tada do danas, nakon dvanaest studijskih i šest live-kompilacijskih albuma, održavaju nivo kvalitete i energije istim. Kao kruna njihovom stvaralaštvu i radu, međusobnim vezama te vezom sa Sarajevom, tačnije Skenderijom, 2022. godine nastao je film "Svjetla Sarajeva", u režiji Srđana Perkića. Film, za koji je Davor Sučić napisao scenarij, 2023. godine je osvojio nagradu "Audience Award" za najbolji dokumentarni film na 18. South East European Film Festivalu u Los Angelesu, kao i na još šest drugih festivala.

Vrhunsku i dobro uhodanu postavu čine Davor Sučić aka Sejo Sexon, Robert Boldižar Robi, Toni Lović, Branko Trajkov Trak, Dejan Orešković Klo i Anđela Zebec. Noviji dodatak ekipi je talentirani muzičar i svirač usne harmonike, višestruki dobitnik Porina, Tomislav Goluban.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza