Na Energopetrolovim pumpama skuplje gorivo - Moguće poskupljenje i na ostalim pumpama u FBiH

05.04.2010. 16:03 / Izvor: eKapija.ba
Na Energopetrolovim pumpama skuplje gorivo - Moguće poskupljenje i na ostalim pumpama u FBiH

Cijena motornih goriva na benzinskim pumpama Energopetrola od petka je veća za nekoliko feninga, te je uskoro moguće očekivati poskupljenje i na ostalim benzinskim pumpama u Federaciji BiH ukoliko se nastavi sa trendom rasta barela nafte na svjetskom tržištu i rasta cijena naftnih derivata u rafinerijama.

Amela Kečo, sekretar Udruženja prometnika naftnih derivata u Federaciji BiH za naš portal kazala je da se radi se o jednostranoj odluci Energopetrola.

"Oni na to imaju pravo iz razloga što je na snazi slobodno formiranje cijena, a stvoreni su i uslovi, s obzirom da je u posljednjih šest sedmica došlo do korekcije cijena, kako na svjetskom tržištu, tako i od strane rafinerija. Prometnici u Federaciji BiH u prošloj sedmici nisu korigovali svoje cijene, a osnovni motiv za takav odnos prema poskupljenjima jeste što oni uvažavaju teško stanje u državi i društvu, a koje je uzrokovano ekonomskom krizom", kazala je Kečo, naglašavajući kako njihove članice imaju razumjevanja za situaciju u kojoj se nalazi bh. privreda.

U Udruženju prometnika naftnih derivata FBiH kažu, kako još uvijek ne znaju da li će u narednim danima doći do korekcije cijena, jer sve zavisi od kretanja cijena u rafinerijama, koje su osnov za kreiranje cijena u maloprodaji.

"U ovom trenutku teško je reći šta će se desiti, ali ako se nastavi trend rasta rafinerijskih cijena i rasta baraela na svjetskom tržištu, neminovno je poskupljenje", ističe Kečo.

Inače, cijene benzina na Energopetrolovim pumpama od petka je 2,04 KM, dizel 4 je 1,92 KM, a dizel 5 je 1,97 KM.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti