Nakon urbicida u Ferhadiji: Inspekcija uključena u slučaj postavljanja displeja

11.10.2019. 11:31 / Izvor: Akta.ba
Nakon urbicida u Ferhadiji: Inspekcija uključena u slučaj postavljanja displeja

Kantonalni inspektor za zaštitu dobara baštine KUIP-a je početkom ove sedmice pokrenuo inspekcijski nadzor.

Kantonalni inspektor za zaštitu dobara baštine KUIP-a je početkom ove sedmice pokrenuo inspekcijski nadzor iz svoje nadležnosti s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa postavljanjem LED displeja u sarajevskoj ulici Ferhadija, u blizini Katedrale Srca Isusova, potvrđeno je iz ispekcije.

"S obzirom da ulica Ferhadija, kao ambijentalna cjelina ima status dobra baštine, za postavljanje reklamnih tijela na navedenoj lokaciji neophodno je u postupku odobravanja, koji vodi nadležna služba Općine Stari Grad, pribaviti saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS. U tom smislu pokrenut je postupak inspekcijskog nadzora radi utvrđivanja svih činjenica bitnih za dalje vođenje postupka”, izjavila je Vildana Brdarić, portparol.

Dodaje da će na osnovu utvrđenog stanja biti poduzete sve odgovarajuće, zakonom predviđene mjere, u okviru nadležnosti Inspekcije za zaštitu dobara baštine, o čemu će sugrađani bit blagovremeno informisati.

S druge strane, brojni sugrađani su izrazili negodovanje zbog postavljanja displeja između dvije zgrade iz austrougarskog perioda. Postavljanje je izazvalo polemiku na društvenim mrežama, te su ovo okarakterisali kao urbicid. Naime, ova metalna konstrukcija samo je jedna u nizu novih koje su postavljene u proteklom periodu.

"Zaista je nevjerovatno šta sve opštinska administracija neće sve dopustiti i dati urbanističku saglasnost, sa ciljem punjenja budžeta. U normalnim društvima bi za ovakav primjer urbicida neko odgovarao na sudu", poručeno je na Facebook grupi "Prljavi grad Sarajevo".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti