Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nenadić, Kapidžić i ambasadorica Strömquist najavili realizaciju projekata u KS

27.05.2020. 18:42 / Izvor: Akta.ba

Zajednički rad na određenim projektima u Kantonu Sarajevo primarna je tema o kojoj su danas premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić razgovarali sa ambasadoricom Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johannom Strömquist i njenim saradnicima.

Nenadić se zahvalio ambasadorici Strömquist zbog podrške koju Švedska pruža Bosni i Hercegovini i Kantonu Sarajevo, jer je ova prijateljska zemlja ukupno treći i najveći bilateralni donator našoj zemlji među članicama Evropske unije.

Sveukupni napori koje ulaže Vlada Švedske usmjereni su na jačanje demokratije i vladavine prava u BiH, njen ekonomski napredak i EU integracije, te okoliš i klimatske promjene.

Razgovaralo se o mogućem zajedničkom finansiranju i realizaciji Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u KS.

Ambasadorica Strömquist je na ovaj prijedlog veoma pozitivno reagirala te podržala kao i do sada KS u namjeri da se kroz projekt "Zeleni ekonomski razvoj", u saradnji sa UNDP-jem i sa drugim implementatorima, razmotri i ovaj projekt.

Njegov primarni cilj je finansiranje projekta uspostave centralnog registra zagađivača u KS.

Strömquist je naglasila važnost zajedničkog rada na strategiji koja je konačan cilj ovih aktivnosti, te podsjetila da je u okviru realizacije ovog projekta ranije nabavljena oprema za Mašinski fakultet namijenjena za potrebe mjerenja zagađenja zraka.

Naglašeno je kako je Švedska spremna izdvojiti tražena sredstva kao kontribuciju na sredstva koja je izdvojila Vlada KS za ovu namjenu.

"Na sastanku je bilo riječi i o projektu jačanja kapaciteta u institucijama za mjerenje kvaliteta zraka, a u okviru kojeg će se raditi studija zagađenja te uticaju malih ložišta na kvalitet zraka. Istaknuto je kako je trenutno kvalitet zrtaka u KS dobar, ali je jasno da će se problem vrlo izvjesno vratiti sa prvim zimskim danima", saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti