Vijesti / SVIJET

Njemačka spašava automobile sa starijim dizelima

04.01.2019. 10:12 / Izvor: Agencije

Vlada Njemačke odobrila je prerađivanje izduvnih sistema dizela starije generacije kako bi im se omogućilo da ispune sve oštrije ekološke norme i izbjegnu zabranu upotrebe.

U dokumentu na 30 stranica izdata su uputstva za instaliranje unapređenog sistema, koje će federalno ministarstvo saobraćaja brzo odobriti kako bi se što prije našlo na tržištu.

Međutim, dok Baumont grupa koja se bavi izradom izduvnih sistema pozdravlja ovu odluku za koju vjeruje da će biti dostupna kupcima već ove godine, s druge strane nezadovoljstvo ističu proizvođači.

Čelnici VDA, grupe za lobiranje za interese proizvođača smatraju da bi potrošači trebalo prije da misle o kupovini novih vozila, nego o unapređenju starih.

Proizvođači tvrde da ne mogu da garantuju pouzdanost vozila u koje je ugrađen neovlašćen izduvni sistem, pa bi odgovornost za eventualne posljedice i štetu uzrokovanju preradom istog trebalo da snose vlasnici vozila i kompanija koja je ugradila sporni dio.

Dok su Volkswagen i Daimler pristali da učestvuju u finansiranju prerađivanja problematičnih dizelaša, tome se i dalje protivi BMW, koji podstiče njemačku vladu da donese subvencije za zamjenu starih modela automobila novim.

Njemački proizvođači su pristali da učestvuju sa do 3.000 evra po vozilu u unapređenju softvera kako bi izduvni sistem bio efikasniji, ali borci za zaštitu životne sredine kažu da je to nedovoljno.

Procijenjuje se da na putevima Njemačke ima 15 miliona dizel vozila, od čega ih samo 2,7 ima posljednju generaciju sa Euro-6 tehnologijom, a procijenjuje se da će “čišćenje” odnosno prerađivanje dizela sa Euro-5 tehnologijom koštati skoro 15 milijardi evra.

Mnogi gradovi Njemačke su prošle godine donijeli odluku o zabrani vozila dizel motorima, a to planiraju da učine i brojni drugi svjetski gradovi poput Pariza, Madrida, Atine, Meksiko Sitija do 2025.

Korak dalje ide gradonačelnik Kopenhagena koji planira da zabrani i nove dizele da uđu u grad, što primjera radi Francuska i Velika Britanija namjeravaju da učine do 2040.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti