Njemački investitor: Nove mogućnosti zarade za poljoprivredna domaćinstva

05.08.2016. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Njemački investitor: Nove mogućnosti zarade za poljoprivredna domaćinstva

Carl Kühne je otvorila mogućnost zarade za preko 400 poljoprivrednih domaćinstava u Bosni i Hercegovini.

Svjetski poznati njemački proizvođač prehrambenih proizvoda Carl Kühne KG je u prošloj godini otvorio firmu-kćerku u Bosni i Hercegovini. Carl Kühne d.o.o., sa sjedištem u Kozarskoj Dubici i predstavništvom u Mostaru je otvorilo mogućnost zarade za preko 400 poljoprivrednih domaćinstava u Bosni i Hercegovini. Firma Kühne isporučuje sadnice za krastavce,  ugovorni partneri sade, uzgajaju i beru krastavce, koje na kraju firma Kühne otkupi. Urod se onda transportuje u Njemačku i tamo prerađuje. Firma Kühne godišnje preradi oko 80.000 tona različitih vrsta povrća, od toga je samo u Njemačkoj omiljenih krastavaca-kornišona 30.000 tona.

Jučer su predstavnici Njemačke ambasade Sarajevo i udruženja Wirtschaftsverein BiH posjetili poslovnu jedinicu firme Kühne u Kozarskoj Dubici i susreli se tom prilikom i sa načelnikom odjeljenja za agrarnu politiku i međunarodnu saradnju Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske, Vladislavom Trifkovićem i predstavnicima opština te regije.

Prilikom zajedničkog obilaska zasađenih površina, na licu mjesta su posjetioci mogli vidjeti sliku dobrog rada zemljoradnika koji uzgajaju krastavce i uspješne kooperacije. Oni postižu, nakon intenzivne obuke od strane firme Kühne, dobre rezultate. Projekat je u prvim mjesecima imao podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ). Firma Kühne je, između ostalog, stavila na raspolaganje dvije moderne mašine kalibraciju krastavaca, sisteme za navodnjavanje i gnojivo.

Za strane uvoznike Bosna i Hercegovina ja prevashodno zbog klimatskih okolnosti interesantan izvor za nabavku, zbog toga što klimatski uslovi zemlje omogućuju evropskim uvoznicima produženu sjetvu i time kontinuiran izvor isporuke. U 2015. godini su porodične firme uključene u projekat ubrale 1.000 tona kornišona. U 2016. godini se računa s uduplanim prinosom. Planirano je i proširenje- takođe i na druge sorte povrća (npr. paprika).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti