Novi zaplet: Energy 3 tuži vlast zbog vjetroelektrana u Podveležju

15.09.2010. 08:32 / Izvor: eKapija.ba
Novi zaplet: Energy 3 tuži vlast zbog vjetroelektrana u Podveležju

Kompanija Energy 3 iz Mostara podnijela je tužbu protiv Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog štete koja je nastala zbog namjernog nepotpisivanja ugovora o dodjeli koncesije za izgradnju vjetroelektrana u Podveležju. Koncesije su ovoj kompaniji dodijeljene još prije dvije godine, a do potpisivanja ugovora nikada nije došlo.

Podsjećamo, na osnovu samoinicijativne ponude, firma Energy 3 je u redovnom postupku od Vlade HNK dobila Odluku o dodjeli koncesije za izgradnju vjetroelektrana snage 30 MW na lokalitetima Merdžan glava i Poljice u Podveležju. No, kada je trebalo potpisati ugovor, kompaniji Energy 3 ponuđeni su zahtjevi u ugovoru koji drastično odstupaju od date ponude i same odluke vlade.

Energy 3 je dao svoje primjedbe i ponudio primjerenu verziju ugovora sličnu ugovorima o koncesiji za vjetroelektrane potpisanim u slučaju drugih kantona i kako se kasnije pokazalo bila gotovo identična sa potpisanim ugovorom sa austrijskom firmom Vjetroenergetika koja je istovremeno sa Energy 3 dobila odluku Vlade HNK o dodjeli koncesije. Međutim, nadležno ministarstvo nije reagiralo, što se na kraju pokazalo kao smišljena opstrukcija u realizaciji projekta sa namjerom "istiskivanja" Energy 3, tvrde u ovoj kompaniji.

"To je između ostalog bio još jedan od nesumljivih dokaza o diskriminaciji kompanije Energy 3. I pored svih činjenica vezanih za status projekta i pokušaja da dođe do zaključenja ugovora Energy 3 je bila prisiljena prethodno uputiti Vladi HNK upozorenje pred tužbu putem pravnog zastupnika i zatražiti od Vlade zaštitu i poduzmanje mjera kako bi došlo do zaključenja ugovora", potvrdio je za eKapiju Miralem Čampara, direktor Energy 3.

S obzirom da je izostao adekvatan odgovor Vlade HNK, Energy 3 je bio prisiljen pokrenuti tužbu pred nadležnim sudom zbog propuštanja i tražiti naknadu štete za period od gotovo dvije godine zbog nepotpisivanja koncesionog ugovora.

Čampara ističe da se pokretanjem sudskog postupka želi naplatiti direktna šteta nastala usljed očiglednih opstrukcija kantonalnih vlasti.

"Mi samo želimo da sud naloži kantonalnoj vladi da potpiše ugovor koji je u skladu sa donešenom odlukom o dodjeli koncesije, kako bismo nastavili sa projektom izgradnje vjetroelektrane u Podveležju", kaže Čampara.

Ministarstvo privrede HNK nedavno je objavilo javni poziv za dodjelu koncesija za korištenje građevinskog zemljišta na platou Podveležja za lokacije Sveta Gora i Mali Grad (koje su pripadale firmi Vjetroenergetika) u cilju izgradnje vjetroelektrana. Tim povodom iz Ministarstva privrede HNK tvrdili su da su i kompanija Vjetroenergetika i Energy 3 izgubila koncesije zbog nepoštivanja uslova ugovora.

Iz kompanije Energy 3 tvrde da koncesije nisu mogle biti oduzete jer ugovor iz navedenih razloga nije ni potpisan.

Energy 3 naglašava da su i u ovom slučaju najveća prepreka razvoju projekta razne administrativne blokade, iza kojih u pravilu stoje određene interesne grupe i lobiji koji su se infiltrirale čak i u nadležne državne organe, uprkos javno proklamovanoj politici uklanjanja istih.

Projekati izgradnje vjetroelektrana na platou Podveležja vrijedni su gotovo 100 miliona eura. Iako su zadnjih nekoliko godina najavljivani kao jedan od najperspektvnijih i najunosnijih poslova u BiH, do konkretne realizacije još uvijek nije došlo.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti