Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Objavljen Javni poziv za utopljavanje stambenih objekata u Kantonu Sarajevo

17.03.2021. 11:40 / Izvor: Akta.ba

U okviru projekta kojeg implementira Vlada Kantona Sarajevo putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, u martu ove godine objavljen je Javni poziv.

Istim se pozivaju zainteresovani vlasnici individualnih stambenih objekata (kuća) i etažni vlasnici u zgradama kolektivnog stanovanja (putem svojih predstavnika) sa područja općina: Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Hadžići, da apliciraju na Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu. Rok za prijavu je 22. april 2021. godine.

Zainteresovanost i odziv stanovnika Kantona Sarajevo veliki su, što potvrđuje da su ovaj projekat prepoznali kao način smanjenja potrošnje energije, a samim tim i troškova. U toku je javna nabavka za izbor izvođača radova za 56 individualnih stambenih objekata koji su uspješno prošli proceduru I javnog poziva i za koje su Opcine, Grad Sarajevo i Ministarstvo obezbjedili sredstva za implementaciju.

Glavni cilj "Modela energetske efikasnosti" je sistemska podrška građanima u poboljšanju energetskih karakteristika, odnosno utopljavanju stambenih objekata i ugradnji efikasnih uređaja za grijanje po povoljnijim uslovima. Finansijsku podršku građanima daju udruženo Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i kantonalne općine. Efekti modela energetske efikasnosti bit će vidljivi kroz smanjenje potrošnje energenata, prelazak sa grijanja čvrstim gorivima na grijanje ekološki prihvatljivijim gorivima, smanjenje zagađenosti zraka, ljepšu urbanističku sliku Kantona Sarajevo, duži životni vijek nekretnina i povećanje privrednih aktivnosti na području Kantona Sarajevo.

Građani Kantona Sarajevo koji žele aplicirati na Model poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo to mogu učiniti do 22. aprila 2021. godine. Sve informacije o načinu apliciranja te potrebnoj dokumentaciji, mogu se dobiti koristeći se Vodičem za aplikante koji je dostupan na web stranici www.uredee.ba ili putem e-maila na info@uredee.ba. Dodatne informacije mogu se dobiti i na telefon 033/652-935.

Osnovni princip na kojem se bazira Model EE je otplata troškova mjera energetske efikasnosti iz postignutih ušteda, što znači da za vlasnike individualnih stambenih objekata i etažne vlasnike u zgradama kolektivnog stanovanja na kojima se provode mjere energetske efikasnosti nema povećanja troškova za kućni budžet zbog ulaganja u mjere energetske efikasnosti, pa je stoga slogan projekta: "Utopli zgradu - Prepolovi račun".

Pogodnosti za učesnike u projektu:

  • pokriveni troškovi izrade energetskih audita i projektne dokumentacije za realizaciju mjera energetske efikasnosti
  • sufinansiranje troškova provođenja mjera EE u iznosu od 45%
  • mogućnost korištenja namjenske kreditne linije kod partnerskih banaka Modela EE
  • subvencioniranje kamate za korisnike kreditnih sredstava po stopi od 3%
  • pokriveni troškovi nadzora nad izvođenjem radova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti