Objavljen poziv mladima za pokretanje biznisa u KS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Objavljen poziv mladima za pokretanje biznisa u KS

05.07.2019. 10:50 / Izvor: Akta.ba

U saradnji sa UNDP-ovim projektom „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG) i uz učešće Javne ustanove Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede KS raspisalo je javni poziv za učešće u aktivnostima grant sheme „Razvoj preduzetništva i podrška pokretanju novih startup kompanija na području Kantona Sarajevo“.

Projekat EGG će sufinansirati grant shemu sa iznosom od 150,000.00 KM i ovim sredstvima će biti pokriveni troškovi specijalističkog trening programa kao i mentoringa uspješnih polaznika u trajanju od 12 mjeseci.

Kako je navedeno u pozivu Ministarstvo privrede KS će sufinansirati grant shemu sa 850.000,00 KM i ta sredstva će isključivo biti utrošena na dodjelu bespovratnih sredstava uspješnim polaznicima trening programa.

„JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo će istovremeno obezbijediti podršku odabranim korisnicima za sufinansiranje dijela troškova obaveznih doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja u iznosu od 600.00 KM za svaki mjesec poslovanja (cca. 7.200,00 KM na godišnjem nivou po jednom podržanom korisniku), odnosno kumulativno cca. 396.000,00 KM za planiranih 55 korisnika tokom prve godine poslovanja“, piše u pozivu.

Pozivom su obuhvaćene mlade osobe starosti do 35 godina, sa područja Kantona Sarajevo (općina Centar Sarajevo, Hadžići, Ilijaš, Ilidža, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Trnovo FBIH i Vogošća).

U okviru programa budućim poduzetnicima podrška je osigurana u okviru specijalističkog višednevnog preduzetničkog trening programa (za cca. 80 polaznika), bespovratna finansijska podrška za realizaciju cca. 55 najbolje ocijenjenih biznis planova, uz maksimalni iznos podrške po jednom biznis planu u iznosu od 15.000,00 KM, mogućnost da odabrani korisnici programa sa JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo potpišu prateće ugovore o sufinansiranju troškova obaveznih doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja, mentorska podrška i praćenje tokom prve godine poslovanja.

Krajnji rok za podnošenje prijava je srijeda, 07. august 2019. godine do 17:00 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti