Objavljeni svi računi Gradske uprave Banja Luka

24.02.2021. 12:45 / Izvor: Akta.ba
Objavljeni svi računi Gradske uprave Banja Luka

Od danas su svi računi Gradske uprave, bez obzira na vrijednost, dostupni na službenim web stranicama Grada Banja Luka i na gradskim svjetlima u gradu.

Od danas su svi računi Gradske uprave, bez obzira na vrijednost, dostupni na službenim web stranicama Grada Banja Luka i na gradskim svjetlima u gradu.

"Od danas je prikazano više od 300 računa ili pola miliona KM novca koji su potrošili naši građani. Oni koji pune proračun imaju pravo znati gdje se taj proračun troši i to je put kojim ćemo se voditi", rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković i dodao da će se podaci o računima ažurirati svakog utorka.

Najavio je da je ovo "revolucija u transparentnosti" i da Grad ima ambiciju da Banja Luka ponese epitet prvog grada na svijetu u pogledu transparentnosti.

"Do sada smo prezentirali imena i podatke o diplomama zaposlenika u Gradskoj upravi i javnim ustanovama, tvrtkama i organizacijama, zatim javno započeli borbu protiv korupcije i kriminala i sada smo došli pokazati sve račune koje je napravio grad uprave", rekao je gradonačelnik.

Kako je naveo, ambicija je da Banja Luka bude grad bez kriminala, korupcije i nepotizma.

"To je obećanje koje smo dali", naglasio je i dodao da će do kraja godine biti objavljeni računi za svih 150 milijuna KM iz proračuna.

Govoreći o objavljenim računima, naveo je primjer plaćenog oglašavanja Alternativnoj televiziji za praćenje rada Odjela za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice za što je izdvojeno 7.000 KM.

"To je zato što Civilna zaštita ima dovoljno sredstava, pa je taj višak prebačen na financiranje predizborne kampanje. Plaćeno je tri dana prije mog dolaska, u tehničkom mandatu", naveo je gradonačelnik.

Najavio je da će budući natječaji za zapošljavanje u gradskoj upravi biti objavljeni na web stranicama Grada, kao i intervju s prijavljenim kandidatima za javne funkcije.

"Također ćemo promovirati ove natječaje na reklamnim medijima po gradu, kako bi svi građani mogli vidjeti da su objavljeni. To je posebno zbog činjenice da je parlamentarna većina formirala povjerenstvo svojih članova za izbor ravnatelja javnih institucija. Zbog toga predlažemo parlamentarnoj većini da se intervjui za šefove odjela i ravnatelje snimaju javno", istaknuo je Stanivuković.

Govoreći o mjerama koje je poduzela nova uprava, Stanivuković je rekao da su u samo dva mjeseca prihodi po osnovu naknade za reklamne medije porasli za 90.000 KM.

"Siječnja i veljače 250.000 KM, a u tom razdoblju prošle godine realizirano je 160.000 KM jer je na čelo Grada došao netko tko želi sve staviti na legalne kanale, na pravi način i boriti se protiv svih negativnih pojava", rekao je gradonačelnik.

Najavio je da će Banja Luka biti prva lokalna zajednica koja će centralizirati svu javnu nabavu, koja će biti realizirana do kraja godine.

Sljedeći tjedan, kako je rekao, predstavit će se novo izvješće "Revizorskog tima".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti