Obrtnici u USK u problemima, bore se kako znaju i umiju

21.04.2020. 12:53 / Izvor: Akta.ba
Obrtnici u USK u problemima, bore se kako znaju i umiju

Nastalu krizu izazvanu COVID-om 19 osjetili su na svojoj koži i obrtnici u USK, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK.

Nastalu krizu izazvanu COVID-om 19 osjetili su na svojoj koži i obrtnici u USK, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Enes Arapović, predsjednik Obrtničke komore USK.

On je kazao kako su obrtnici u najvećoj mjeri oštećeni i pogođeni iz razloga specifičnosti njihovog poslovanja.

„Obrti su jako loše poslovali i održavali se i prije ove krize izazvane koronavirusom, tako da je i najmanja mjera jako loše utjecala na rad obrtnika“, kaže Arapović, pojašnjavajući kako rad obrtnika u ovom Kantonu u mnogome ovisili su od turista, dijaspore, kao i kretanja domicijelnog stanovništva.

I pored svih problema, Arapović kaže kako su obrtnici na Zavod za zapošljavanje uputili najmanji broj radnika.

„U USK-u posluje ukupno 3.339 obrtničkih dijelatnosti, koje zapošljavaju 5.173 radnika. Kroz fiskalni sistem se vodi od tog broja 2.632 obrta. Pad prometa iznad 20 posto uzimajući period samo za mart 2019. i mart 2020. bilježi 974 obrta“, kazao je Arapović, te naveo kako je paušalnih obrta i onih koji nisu u fiskalnom sistemu  707, a obrti koji su zaustavili rad naredbom kriznog štaba u USK prelaze broj od 1.000 obrta.

Kako navodi svi obrti imaju manje više iste probleme.Obaveze, doprinosi, plate, krediti...

„Iako je vanredna situacija sve stiže na naplatu, tako da je izaći na kraj sa ovakvom situacijim i vremenom u kojem živimo velika lutrija i neizvjesnost“, kaže Arapović, dodajući kako su u ovom Kantonu već poduzeli neke od mjera.

Svih deset kantonalnih komora u saradnji sa Federalnom obrtničkom komorom je uputilo set mjera i zahtijeva prema Vladi FBIH, federalnim ministarstvima za hitno postupanje.

„Nažalost i ovaj put  Vlada i političke stranke nas obrte ne primjećuju. Nismo dobili nikakvu moralnu podršku, a financijsku i ne očekivamo. Poduzeli smo aktivnosti prikupljanja podataka i vođenja statistike stanja kod obrtnika, obratili smo se Ministarstvu privrede USK-a, kao i općinama“, zaključio je Arapović.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti