OsnaŽena

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Održana Poslovna akademija za preduzetnice "OsnaŽena"

U Područnoj privrednoj komori Banja Luka, jučer je uspješno završena obuka za žene preduzetnice pod nazivom Poslovna akademija za preduzetnice –"OsnaŽena".

09.12.2021. 13:49 Izvor: / Akta.ba

U Područnoj privrednoj komori Banja Luka, jučer je uspješno završena obuka za žene preduzetnice pod nazivom Poslovna akademija za preduzetnice  –"OsnaŽena".

Obuku je organizovao Savjet za žensko preduzetništvo Područne privredne komore Banja Luka u saradnji sa LiderLabom, Centrom za lični razvoj „coaching“ i edukaciju iz Banje Luke.

Ova obuka je organizovana kroz tri jednodnevne radionice koje su obrađivale različite teme.

Tema prve radionice bila je Motivacija zaposlenih koja je ponudila različita rješenja motivacije i samomotivacije zaposlenih, njome je započela Akademije 11.11.2021. godine. Ova radionica, kao i druge dvije, sprovedena je u hibridnom obliku, kombinacijom predavanja uživo u prostorijama Područne privredne komore  Banja Luka i onlajn praćenja preko Zum (Zoom) aplikacije, za sve one koje nisu bile u mogućnosti da prisustvuju uživo.

Druga radionica se bavila temom komunikacije i organizacije u timu te podsjetila učesnice obuke kako se može uspješnije i funkcionalnije komunicirati i organizovati kako unutar tima tako i unutar preduzeća. Ova radionica je održana 25.11. uglavnom u onlajn obliku dok je Treća i ujedno poslednja radionica pod nazivom „Efektivni sastanci i produktivnost“ održana 08.12. o.g. većim dijelom uživo s cilјem upoznavanja, druženja, povezivanja  i umrežavanja učesnica što je pored učenja i unapređenja znanja i vještina polaznica i krajnji cilј ovakvih obuka.

Ova ekskluzivna obuka, koja je bila besplatna za učesnice, namijenjena je članicama Savjeta za žensko preduzetništvo svih pet Područnih komora Privredne komore Republike Srpske (Banja Luka, Bijelјina, Doboj, Istočno Sarajevo i Trebinje) kao vid zahvalnosti za sav dosadašnji rad i uspjehe na polјu razvoja ženskog preduzetništva, unapređenja preduzetničkih znanja i vještina i kao podstrek za budući rad .

Sve polaznice koje su odslušale Akademiju dobile su, na kraju obuke, sertifikat Centra LiderLab.

Izvanredne predavačice na ovoj obuci, osnivačice Centra LiderLaba i kreatorke edukacija su bile: Docent dr Anja Bundalo, profesorka francuskog i dipl. pravnik,  sertifikovani „ECA Coach & NLP“ trainer ANLP“ TA201 – Praktičar transakcione analize, "Soft skills mentor" i Snježana Udovičić Živković, dipl.ek., sertifikovani "ECA Coach & NLP trainer ANLP“ sertifikovani "Business Coach, ECA", "Erikson International Team Coach".

One su ovom obukom stavile naglasak na svjesno liderstvo, preuzimanje odgovornosti na putu ličnog usavršavanja kao i kreiranje povolјnog ekosistema za razvoj ženskog preduzetništva.

Polaznice su kroz ovu obuku unaprijedile svoje liderske vještine,  stekle nova znanja iz oblasti komunikacije, prezentacije, rukovođenja i strateškog upravlјanja pa smo sigurni da će ova Akademija tek dati rezultate.

Mira Stanojević, učesnica 1. Radionice "Motivacija zaposlenih" je napisala: "Radionica je oživjela potrebu za edukacijom i podsjetila nas na  neke načine motivacije koje zaboravlјamo. Rado ću primjeniti  na sebi i okruženju stečena iskustva sa radionice."

Učesnica druge radionice „Komunikacija i organizacija u timu“, Jelena Milinković je napisala u evaluaciji :“Ovo je veoma značajna tema. Bitna za dalјi tok poslovanja, rad u timu kao lidera i vođe i ono što je najbitnije sve radionice predstavlјaju vid stalnog usavršavanja i rada na sebi.”

Treća i ujedno poslednja radionica je bila i najzanimlјivija jer se bavila temom „Efektivni sastanci i produktivnost“ gdje su sve učesnice imale pregršt primjera iz prakse sa želјom da nauče kako da u buduće što bolјe i kvalitetnije komuniciraju kako u pripremi i vođenju sastanaka tako i u distribuciji zaklјučaka  i praćenju izvršavanja. Posebno je bilo zanimlјivo na kraju kada su u vježbi „Fokusirano izlaganje, iz minuta u sekunde“ pokušale i uspjele da važan izvještaj koji traje 2 do tri minute „spakuju“ u 30 sekundi i ipak uspiju reći najvažnije. To je ponekad jako važno u informisanju te im se vježba izuzetno dopala.

U evaluaciji na kraju Akademije sve učesnice su pohvalile i sadržaj Akademije, i predavačice i nas organizatore Savjet za žensko preduzetništvo Područne privredne komore Banja Luka.

Jedna od njih, Marijana Savić iz Full denta je napisala "Uz sve pohvale za obuku moram reći da je radionica uživo fantastična i nadam se da će uskoro biti više prilika za iste".

Savjet za žensko preduzetništvo će i u narednim godinama organizovati iste i/ili slične obuke s cilјem unapređenja ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj. Obećavamo i da će biti više radionica uživo ako nam epidemiološki uslovi dozvole.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti