Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Općina Novi Grad finansijski podržala 35 novih poduzetnika

10.08.2018. 08:45 / Izvor: Akta.ba

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Džemaludin Kahrović potpisao je ugovore za sufinansiranje troškova samostalnih poduzetnica/ka – početnika u biznisu, čime je Općina Novi Grad  podržala 35 startupa.

To je realizacija još jedne iz seta mjera, kojom Općina Novi Grad podržava privredu i lokalni ekonomski razvoj, za čiju relizaciju je iz budžeta za 2018. godinu izdvojeno 220.000 KM.

"U setu mjera, kojima podržavamo privredu i lokalni ekonomski razvoj, ove godine prvi put provodimo mjeru sufinansiranja troškova poduzetnica/ka, početnika u biznisu. Već drugi mjesec je otvoren javni poziv i imamo 35 početnika u biznisu, koji su potpisali ugovore sa Općinom i na taj način pokrenuli biznis. Želio bih se, prije svega njima zahvaliti, jer na neki način možemo reći da su oni moderni heroji vremena u kojem živimo, jer su riješili da pitanje svoje egzistencije uzmu u svoje ruke, a istovremeno mnogi od njih zapošljavaju i druge ljude, tako da kroz ovih 35 novoregistriranih biznisa imamo 50 novih radnih mjesta, što je dodatni benefit koji nismo očekivali", izjavio je Kahrović.

Istakao je da je javni poziv otvoren do utroška sredstava, te da očekuje da će se sva sredstva realizirati do kraja godine, odnosno da će od 80 do 100 osoba registrirati svoj prvi biznis u Službi za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Mirsada Emrić, je svoj prvi obrt osnovala krajem aprila ove godine. "Vrlo sam sretna što sam dobila podsticaj od Općine Novi Grad Sarajevo. Od velike mi je pomoći samim tim što će mi na samom početku biti jednostvanije, neću se morati bojati kako ću platiti sve troškove, a naravno daću sve od sebe da svoj biznis razvijem što je moguće bolje i da nađem što više klijenata", kazala je Mirsada.

I Amra Maleč, registrirala je obrt, koji se bavi proizvodnjom kozmetičkih i drugih preparata na bazi ljekovitog bilja. Ljubav prema ljekobilju, kaže, stekla je od majke, koja se 50 godina bavila ljekovitim travama.

"Istražila sam tržiše, a potom se odlučila da pokrenem biznis. Zahvalna sam lokalnoj zajednici koja nam je ustupila sredstva i ukazala povjerenje svima onima koji su pokrenuli biznis. Mislim da je ova Općina najizraženija u smislu poticaja i brige za svoje sugrađane u odnosu na druge općine u Kantonu Sarajevo", rekla je Amra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti