Općina Novi Grad ozvaničila saradnju s turskom općinom Karatay u Konyi

28.06.2021. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad ozvaničila saradnju s turskom općinom Karatay u Konyi

Ovom prilikom načelnik Efendić potpisao je protokol o saradnji dvije općine sa Hasanom Kilcom, načelnikom Općine Karatay iz Konye.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić primio je u petak delegaciju Republike Turske koja boravi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a tokom koje su, osim Sarajeva planirane i zvanične posjete Jablanici, Doboju i Srebrenici, te potpisivanje nekoliko sporazuma o saradnji općina u BiH i Turskoj. Delegaciju čine načelnici nekoliko turskih općina, a  predvodi je generalni sekretar Unije općina turskog svijeta (TDBB) Fahri Solak.

Ovom prilikom načelnik Efendić potpisao je protokol o saradnji dvije općine sa Hasanom Kilcom, načelnikom Općine Karatay iz Konye. Potpisivanju su prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović i Tajib Delalić, zamjenik predsjednika Komisije za saradnju sa lokalnim zajednicama Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo.

Načelnik Efendić u uvodnom obraćanju, kazao je da je delegacija iz Konye prije dva mjeseca posjetila Općinu Novi Grad, kada je dogovorena saradnja s jednom od općina u ovom turskom gradu. "Obzirom da Sarajevo i Konya imaju potpisan sporazum o bratimljenju već više godina, lijepo je da imamo priliku da općine iz sastava grada Sarajeva imaju priliku da sarađuju sa jednom od općina u gradu Konyi. Meni je posebno zadovoljstvo da je danas ovdje šira delegacija iz Republike Turske, više gradonačelnika i načelnika iz Istanbula i drugih gradova. Posebna zahvalnost je Fahriju Solaku, generalnom sekretaru Unije općina turskog svijeta u okviru koje su uspostavljene brojne saradnje između općina iz BiH, Turske, ali i drugih država", kazao je načelnik Efendić.

Dodao je da očekuje da će današnje potpisivanje protokola ozvaničiti početak jedne lijepe saradnje u budućnosti između dvije općine. "Ovaj sporazum će omogućiti da mi u budućnosti tu saradnju imamo i u formalnom smislu, kao dvije lokalne zajednice. Očekujemo da se u sklopu saradnje realizuju i neki konkretni projekti, koji će biti na korist građana i Novog Grada i Općine Karatay", rekao je načelnik Efendić.

Istaknuo je da je grad Konya mnogo pažnje posvetio Bosni i Hercegovini, te da cijeli jedan dio tog grada nosi ime Bosna i Hercegovina, tamo postoji i džamija Alija Izetbegović, park Haris Silajdžić itd., a osim toga, stanovnici Konye pružili su podršku tokom agresije na našu zemlju 1992-1995.

Hasan Kilca, načelnik Općine Karatay, u uvodnom obraćanju osvrnuo se na dobre odnose Sarajeva i Konye, i generalno BiH i Republike Turske, te podsjetio kako dolaze iz grada sufijskog pjesnika Mevlane, koji je na zapadu poznat kao Rumi. "Potpisali smo veoma važan protokol. Riječ je o protokolu koji smo potpisali sa Semirom Efendićem, načelnikom bratske Općine Novi Grad Sarajevo", rekao je Kilca, podsjetivši i na to da je u Sarajevu izgrađena mevlevijska tekija 1462. godine, te da od tada Konyu i BiH vežu bratske veze.

"Mi smo odlučili dodatno učvrstiti taj most i veze između nas. Mevlana je promovirao mir, bratstvo, ljubav, strpljenje i toleranciju. Uz Božiju pomoć, snažna veza između Turske i Bosne i Hercegovine će biti dodatno ojačana snažnim vezama između Konye i Novog Grada. Mi ovu braću smatramo svojom i uvjeren sam da ćemo sa njima u budućnosti raditi lijepe projekte", rekao je Kilca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti