Općina Žepče prva u regiji dobija Centar za poslovne kompetencije

12.10.2017. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Općina Žepče prva u regiji dobija Centar za poslovne kompetencije

Općina Žepče, prva u regiji će dobit Centar za poslovne kompetencije, koji će na jedan inovativan pristup pomagati privrednicima kroz razvoj malih i srednjih preduzeća.

Općina Žepče, prva u regiji će dobit Centar za poslovne kompetencije, koji će na jedan inovativan pristup pomagati privrednicima kroz razvoj malih i srednjih preduzeća.

Projekt „competenceNET“ implementiraj Razvojna agencija Žepče kao vodeći partner, s partnerima Unija poslodavaca Crne Gore, i Općine Stari Jankovci i Tovarnik iz Hrvatske. Projekt je odobren za financiranje u okviru prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. Implementacija je započela 01.06.2017.godine, a ukupan proračun je 670.619,24 EUR, od čega EU financira 85 posto dok 15 posto sufinanciraju partneri na projektu.

Projekt će trajati 30 mjeseci, a njegova osnovna misao i ideja jeste otvaranje centara za poslovne kompetencije.

Dragan Sudarević, načelnik općine Stari Jankovci, koja je prijateljska i pobratim općina općini Žepče, za Akta.ba je kazao kako ovaj projekat ima za cilj pomoći privrednicima u cijeloj regiji, a Žepče je dobilo priliku da prvo dobije jedan ovakav centar.

"Zakonske regulative u zemljama regionu su uglavnom iste, stoga naše općine, u ingerencijama koje imaju, čine sve što im je u moći da se stvori jedno pozitivno poslovno okruženje. Ovaj projekat je prilika da se stvore bolji uslovi poslovnog razvoja. Zahvaljujući našoj saradnji, koja je do sada bila samo u oblasti sportskog i kulturnog plana, danas je održan sastanak po pitanju realizacije ovog, za nas značajnog projekta, a koji tematizira razvoj malih i srednjih preduzeća što će pomoći privrednicima u regiji za ostvarenje boljih poslovnih uspjeha", rekao je Sudarević.

Ovakve centre dobit će i druge države učesnice ovog projekta. Projekt će u programskom području pružiti zajedničku intervenciju četiri partnerske organizacije iz tri zemlje koje će doprinijeti jačanju socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja kroz poboljšanje infrastrukture, usluga i mreža.

Očekivani rezultati projekta su: uspostava tri transnacionalna centra za razvoj poslovnih kompetencija za MSMEs u Zeničko-dobojskom kantonu (BiH), Vukovarsko-srijemskoj županiji (R Hrvatska) i gradu Podgorici (Crna Gora); poboljšane poslovne kompetencije nezaposlenih mladih osoba kroz obuku i praktične mentorske programe, unaprijeđeno znanje i vještine MSMEs na uvođenju novih tehnologija i inovativnih rješenja u poslovanju putem pametnih programa suradnje, razvoj modela prekograničnog partnerstva javnog, privatnog i istraživačkog sektora za pristup i razmjenu sposobnosti, iskustva i znanja za povoljno poslovno okruženje.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti