Oprez: Evo šta sve donosi Nacrt o izmjenama zakona o javnim nabavkama

12.11.2019. 13:32 / Izvor: Akta.ba
Oprez: Evo šta sve donosi Nacrt o izmjenama zakona o javnim nabavkama

Javne nabavke u Bosni i Hercegovini trebale bi biti transparetnije usvajanjem Nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o nabavkama.

Javne nabavke u Bosni i Hercegovini trebale bi biti transparetnije usvajanjem Nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o nabavkama, kazao je za poslovni portal Akta.ba prvi čovjek Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin.

On je kazao kako očekuje da Nacrt o izmjenama i dopunama Zakona bude usvojen sredinom naredne godine.

INSPEKCIJSKI NADZOR

"Agencija je uradila sveobuhvatnu procjenu fiskalnog uticaja Zakona koja nije bila nimalo jednostavna, jer smo morali dobiti mišljenje od institucija", kazao je Salčin, te pojasnio kako je ostalo da dobiju još dva mišljenja.

Nakon prikupljanja mišljenja dokument Nacrta sa svim relevantnim mišljenjima i saglasnostima trebao biti upućen na Vijeće ministar do kraja godine. Usvajanjem na Vijeću ministara ide na Parlament.

S obzirom da se javne nabavke nalaze u Akcionom planu Vijeća ministara Salčin očekuje da će Nacrt zakona dobiti potrebnu većinu i biti usvojen do sredine naredne godine.

Ono što je zanimljivo novim izmjenama Zakona uvodi se inspekcijski nadzor u oblasti javnih nabavki koji će funkcionisati pri Agenciji za javne nabavke.

"Inspekcija će raditi na ispitivanju zakonitosti postupaka, a inspekcijski nadzori će biti najavljeni i nenajavljeni. Inspektor će moći pokrenuti prekršajnu prijavu, izreći mandatnu novčanu kaznu, pokrenuti krivičnu prijavu", rekao je Salčin.

Inspekcijski nadzor najviše će biti sličan poreznim upravama, a na početku njegovog rada biće angažovano desetak inspektora sa svim ovlastima i tehnologijama kako bi mogli što kvalitetnije raditi svoj posao.

"Zadatak inspekcije nije proganjanje službenika za javne nabavke, već ukazivanje na nepravilnosti, otklonje istih i spašavanje postupaka javnih nabavki", naglasio je Salčin.

Nacrtu o izmjenama i dopunama Zakona o nabavkama donosi i novinu oko sukoba interesa, te je stoga neprihvatljivo da neko ko je vlasnik 20 posto kompanije istovremeno bude u komisiji za javne nabavke ili na čelu inspekcije, direktor, načelnik ili ministar.

KAZNE

Prijedlog Nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o nabavkama je da se to svede na minimum, odnosno da to bude 0,5 posto.

Sa druge strane, kako kaže Salčin otvara se problem ko će ispitivati takve stvari.

Također, jedna od najvažnijih stvari u javnim nabavkama je propisivanje krivičnog djela koje se dosad tretiralo drugim zakonima.

"Ovo je bio prijedlog ljudi iz Tužilaštva koji smatraju kako će njima biti lakše postupati i istjerati pravdu na čistac ukoliko u Zakonu imamo definisano krivična djela", kazao je Salčin, napominjući kako su Zakonom definisane i minimalne kazne koje se za fizička lica kreću od 500 KM do 10.000 KM, a za ugovorene organe/ponuđače od 3.500 do 50.000 KM.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti