OSCE ostaje partner Vlade KS u borbi protiv korupcije

26.01.2019. 10:33 / Izvor: Akta.ba
OSCE ostaje partner Vlade KS u borbi protiv korupcije

U fokusu njihovog interesovanja je kurikularna reforma sa posebnim akcentom na osnovno obrazovanje kao i djelovanje protiv svakog oblika diskriminacije.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton su razgovarali o aktuelnim temama u Kantonu Sarajevo sa posebnim naglaskom na oblast borbe protiv korupcije i reformske procese u obrazovanju.

Iz Misije OSCE-a u BiH su pozdravili utvrđivanje Nacrta zakona o porijeklu i prijavljivanju imovine imenovanih dužnosnika Kantona Sarajevo te izrazili nadu da će propisi koji uređuju preventivna djelovanja u sprečavanju korupcije biti harmonizirani na svim nivoima vlasti.

Misija OSCE-a u BiH je u  proteklom periodu snažno podržavala rad vladinog Tima za borbu protiv korupcije te isticala Kanton Sarajevo kao primjer i model dobre prakse po ovom pitanju. Svoju pomoć i podršku ponudili su u daljim aktivnostima u uređenju legislative, primjenama antikoruptivnih mjera i depolitizaciji nosioca tih procesa.

“Za nas će usvajanje Zakona o porijeklu i prijavljivanju imovine nosioca fukcija biti važan korak i poruka javnosti da smo ozbiljni i konkretni u borbi protiv korupcije. Nacrt zakona je u javnoj raspravi, očekujemo kvalitetne sugestije od svih zainteresiranih i zahvaljujemo se i Misiji OSCE-a u BiH što će biti konstruktivan partner u ovom važnom zadatku”, poručio je premijer Forto.

Kanton Sarajevo je, kako je naglašeno, primjer ostalim i u reformskim procesima u obrazovanju. Misija OSCE-a u BiH je prethodnih godina uspostavila dobru saradnju sa Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih te se, kako su istakli na ovom sastanku, nadaju njenom daljem nastavku.

U fokusu njihovog interesovanja je kurikularna reforma sa posebnim akcentom na osnovno obrazovanje kao i djelovanje protiv svakog oblika diskriminacije i segragacije u obrazovnom procesu.

Prema riječima premijera Forte u novom Budžetu KS dodatno je podržana kurikularna reforma, visoko obrazovanje i naučni projekt te naglasio da će kvalitet biti osnovna odrednica  budućih procesa u obrazovnom sektoru.

On je goste iz Misije OSCE-a u BiH upoznao i sa mjerama i planovima Vlade Kantona protiv zagađenja zraka gdje su primarni pravci djelovanja energetska efikasnost i benefiti u oblasti transporta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti