Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Osigurati otkup tržišnih viškova koji su se pojavili u domaćoj proizvodnji

15.12.2020. 08:26 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak o zaštiti domaće proizvodnje, s fokusom na pitanje proizvedenih tržišnih viškova.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, članovi entitetskih udruženja poljoprivrednih proizvođača, te predstavnici mesnih industrija ''Mujanić" d.o.o, ''ZP Komerc" d.o.o., "Karliko" d.o.o., ''Tulumović" d.o.o., ''Semić" d.o.o., ''Šišović" d.o.o. i "Suša Komerc".

Na sastanku je konstatovano da je neophodno ažurirati bazu podataka kako bi se evidentirale tačne količine nastalih tržišnih viškova. Budući da je ovo pitanje u nadležnosti entiteta, zaključeno je da udruženja poljoprivrednih proizvođača dostave tačne podatke o potencijalnim tržišnim viškovima nadležnim tijelima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Predstavnici mesnih industrija izrazili su spremnost da, na temelju dogovora, tržišnih osnova i validnih podataka nadležnih enttitetskih tijela, otkupljuju registrovane viškove domaće primarne proizvodnje.  

Od ključne je važnosti da zaštitimo domaću proizvodnju, uspostavljajući balans na način da mesoprerađivači otkupe registrovane viškove, koji su se pojavili u primarnoj domaćoj proizvodnji. Uvjeren sam da će, uz solidaran pristup, doći do dogovora između mesoprerađivačkih i kapaciteta primarne domaće proizvodnje", izjavio je Košarac.

Naglasio je da je od nadležnih sektora u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražio da izvrše temeljnu analizu međunarodnih ugovora koje je potpisala BiH.

Ukoliko dogovor između mesoprerađivača i primarnih proizvođača ne poluči željene efekte, mi ćemo na bazi analize obaveza iz međunarodnih ugovora u narednom periodu eventualno pokretati određene zaštitne mjere, u dogovoru sa nadležnim ministarstvima iz RS i FBiH, poštujući činjenicu da je poljoprivreda primarna ustavna nadležnost entiteta", - dodao je Košarac.

Najavio je da će u narednih 20 dana biti održan novi sastanak s ciljem analize implementacije dogovorenih aktivnosti, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti